Zagrebški muzikal Jalta! Jalta! zaznamuje štirideset let in več kot tisoč ponovitev v številnih državah. Na oder zagrebškega gledališča Komedija se je vrnil leta 2010. Foto: Ines Novković/Gledališče Komedija
Zagrebški muzikal Jalta! Jalta! zaznamuje štirideset let in več kot tisoč ponovitev v številnih državah. Na oder zagrebškega gledališča Komedija se je vrnil leta 2010. Foto: Ines Novković/Gledališče Komedija
jalta jalta
Medtem ko so Roosevelt, Stalin in Churchill delili Evropo po drugi svetovni vojni, so prostor za sušenje perila svojega voditelja delili tudi sobarji Griša, Stanley in Larry. Med njihovimi prepiri pa se vname še bomba na vrtu in prepir, v katerega se vpletejo vsi prisotni na konferenci – prepir za pojasnitev zelene packe, ki na zemljevidu sveta raste sredi Antarktike. Foto: Ines Novković/Gledališče Komedija

Slavni hrvaški muzikal se dogaja v času jaltske konference, med 4. in 11. februarjem 1945 na Krimskem polotoku, kjer so o povojni ureditvi Evrope razpravljali takratni svetovni voditelji Roosevelt, Stalin in Churchill, v ospredje pa postavlja sobarje, ki skrbijo za njihovo perilo. Rus Griša, Anglež Stanley in Američan Larry so nastanjeni v stari vili, prav tako kot svetovni voditelji tudi sobarji delijo vse na tri enake dele, še prostor za obešanje in sušenje perila, v njihovih odnosih pa se pojavlja vsaj toliko sumničenja kot med njihovimi šefi. Prepir med njimi miri gostiteljica vile Nina Filipovna, ki si želi sloge in prijateljstva. A tudi gostiteljica menda ne namenja enake pozornosti vsem trem in tako spet ni vse prav.
Zelena packa, ki ne pripada nikomur
Med vedno hujšimi prepiri in pretepi vsesplošno paniko povzroči aktivirana bomba na vrtu, nekaj čudnega pa se dogaja tudi z velikim zemljevidom sveta v sobi za počitek. Na mestu Antarktike se pojavlja misteriozni zeleni madež, ki se nenehno veča. Ta "zelena livada" privlači tako sobarje kot generale, generali pa tudi obljubljajo, da tega koščka raja z cvetlicami in metulji ne bodo delili, saj ne pripada nikomur oziroma pripada vsem.
Uspešnica 24 aktivnih let
40. obletnico muzikala Jalta! Jalta! avtorjev Milana Grgića in Alfija Kabilja ter režiserja Vlada Štefančića bo Zagrebško mestno gledališče Komedija praznovalo v soboto, 28. januarja. Predstavo, ki je bila uspešnica že od svojega začetka, je Gledališče Komedija izvedlo več kot 1000-krat, gostovali so v mnogih državah in v ljubljanskih Križankah nastopili kar sedemnajstkrat. Gledališče je predstavo na rednem programu obdržalo vse do leta 1995.

Več o predstavi in fotografije si lahko ogledate na spletni strani gledališča.

Muzikal, ki so ga od praizvedbe konec decembra 1971 spremljale kritike zaradi površnega libreta, je zaslovel predvsem zaradi odličnih songov, ki poudarjajo dramatiko zapleta. Songi, kot so naslovni Jalta! Jalta! ali Što će biti s nama in Neka cijeli ovaj svijet, so medtem postali prave zimzelene uspešnice.
Muzikal Jalta! Jalta! so uprizorila tudi gledališča na Reki, v Osijeku, Beogradu, Subotici, Sarajevu, Zenici, Oslu, na Dunaju in drugod.
Obnovitev z novim ansamblom
Leta 2010 so muzikal obnovili. Režiser Štefančić si je predstavo zamislil v obliki, kot so jo pripravili leta 1971, večina ansambla pa je pomlajena. Namesto Sande Langerholz v vlogi gostiteljice nastopa Sandra Bagarić, občinstvo pa s svojim petjem še posebej navdušuje Đani Stipaničev, ki igra sobarja ruskega generala.