V predstavi Klepet.com nastopajo Urban Kuntarič (/Erik Janez Spitzer), Katarina Lukšič (/Eva Stražar), Matej Zemljič, Maja Eržen (na sliki), Ivan Šušnjar, Nina Franko (/Nina Igrutinovič) in Anja Lotte Kastelic (/Nika Vidic). Foto: Bor Slana
V predstavi Klepet.com nastopajo Urban Kuntarič (/Erik Janez Spitzer), Katarina Lukšič (/Eva Stražar), Matej Zemljič, Maja Eržen (na sliki), Ivan Šušnjar, Nina Franko (/Nina Igrutinovič) in Anja Lotte Kastelic (/Nika Vidic). Foto: Bor Slana
Trubarjeva hiša literature
Kako si bodo razgovori v ciklu Tok, tok, tok - teater sledili pozneje, v Šentjakobskem gledališču še ne morejo napovedati, bodo pa odpirali tudi teme iz gledališča na splošno, saj se želijo uvrstiti med relevantne opazovalce gledališkega dogajanja v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Režijo uprizoritve najstniškega kratkočasja na spletnem portalu, ki pokaže, kam lahko pripelje "zabijanje časa" na spletu in kako se nedolžni klepet lahko spremeni v družinsko dramo, podpisuje Mišo Mićić. Premieri predstave Klepet.com bosta danes ob 17.30 in ob 20.00 v Šentjakobskem gledališču.

"Online" življenje slovenskim najstnikom olajšuje spoznavanje svojega "pravega" jaza, ki v "offline" življenju dostikrat ostane skrit. Tako, so ob predstavi zapisali v gledališču, pravi vsaj polovica mladih. Toda kakšno moč nam lahko da "anonimnost" na spletu in kako se predstavimo drugim, ko smo skriti na drugi strani zaslona? Ali se res zavedamo, da so na drugi strani pravi ljudje s čustvi, mislimi in težavami, kot jih imamo mi? Kaj se zgodi, ko te odgovornosti ni in se ne zavedamo posledic, so vprašanja, ki se jih dotika predstava.

Mićić se je pri snovanju predstave naslonil na Klepetalnico Ende Walsha. Predstava je namenjena predvsem najstnikom, čeprav je verjetno zanimiva tudi za nekoliko starejše občinstvo. Kostumograf in scenograf predstave je Mario Dragojević, za glasbeno opremo je poskrbel Gregor Törner.

Tok, tok, tok - teater: Ko gledališče kritično oko obrne nase
Sicer pa so v Šentjakobskem gledališču pripravili še eno novost, projekt Tok, tok, tok - teater. Njegov idejni oče (in umetniški vodja Šentjakobskega gledališča) Zvone Šedlbauer je ob pomanjkanju refleksivne avre, ki bi morala delovati okrog gledališča, sklenil poiskati novo kreativno možnost znotraj gledališča. Rodila se je ideja o seriji pogovorov, v katerih bo beseda tekla o gledališču in ki bodo ponudili kritičen pogled nanj in na njihovo lastno delo. Nanje nameravajo vabiti osebnosti, ki bodo ocenjevale njihovo delo in ga problematizirale. To bo po Šedlbauerjevih besedah koristno tako za igralce in režiserje kot za občinstvo.

Prvi večer bo potekal v sredo, 30. januarja, ob 18. uri v Trubarjevi hiši literature. V razgovoru, ki ga bo vodila igralka Katarina Glavan Batagelj, bodo osvetlili na novo odkrita dejstva o dejavnosti Šentjakoba, k pogovoru pa so povabili tudi igralko Sašo Pavček, nekdanjo članico Šentjakobskega gledališča, zdaj poklicno igralko SNG Drama Ljubljana, ki je, tako kot mnoge druge poklicne igralke in igralci, prav pri njih prvič spregovorila z odra.