Michael Palin, John Cleese, Terry Jones, Terry Gilliam in Eric Idle leta 2009 ob praznovanju 40-letnice prve epizode kultne serije. Foto: EPA
Michael Palin, John Cleese, Terry Jones, Terry Gilliam in Eric Idle leta 2009 ob praznovanju 40-letnice prve epizode kultne serije. Foto: EPA
Monty Python
'Podoba Johna, kako z dvema umetnima kolkoma izvaja tisto smešno hojo, me zabava'. (Neil Innes) Foto: YouTube
John Cleese
John Cleese ima za seboj uspešno samostojno igralsko pot. Foto: EPA
Monty Python
Peterica brez Grahama Chapmana, ki je bitko z rakom izgubil leta 1989. Foto: EPA

V predstavi se na oder vračajo danes 74-letni John Cleese, 72-letni Terry Gilliam, 71-letni Jones, 70-letni Eric Idle in prav tako 70-letni Michael Palin. Jones pravi, da se predstave veseli. "Upam, da nam prinese veliko denarja in da bom lahko odplačal hipoteko."

Igralec in glasbenik Neil Innes, ki je s kolektivom sodeloval v filmih Brianovo življenje in Sveti gral, pravi, da je novica presenečenje. "Podoba Johna, kako z dvema umetnima kolkoma izvaja tisto smešno hojo, me zabava," je dejal za BBC. "Vplivali so na celotno generacijo," dodaja. "Pojavili so se takoj za The Beatles in postali nekakšni Beatlesi komedije."
Ali peterica še vedno premore potrebno ostrino?
Komik in strasten oboževalec humorja "zasedbe letečega cirkusa" David Schneider o prvih občutkih ob novici ni prepričan. "Skrbi me, da bi bila predstava zanič. Ko se človek postara, postane bogatejši in del sistema, lahko izgubi pravo ostrino," razmišlja. Prepričan je, da bodo pripravili svež material. Če ne bo tako, bo razočaran, pravi.
Zadnjič je peterica - šestega člana Grahama Chapmana so izgubili leta 1989 - verjetno najlegendarnejše komične skupine nastopila leta 2009, ko je v New Yorku proslavila 40-letnico.
Več o pripravljajočem se šovu bodo razkrili na tiskovni konferenci, ki je napovedana za četrtek v londonskem gledališču The Playhouse Theatre, kjer je na sporedu tudi Spamalot, muzikal, osnovan na filmski uspešnici Monty Python in sveti gral.

Šesterica se je spoznala med študijem, pozneje pa okrepila prijateljstvo med snovanjem humorističnega televizijskega programa. Z zdaj že antologijsko burkaško tv-serijo Monty Python in leteči cirkus so mojstri komedije prelomili z dotedanjo tradicijo pisanja skečev, odpravili klasične šale in skeče postavili na povsem drugo raven. Prva epizoda je bila na sporedu 5. oktobra leta 1969 in se na malih zaslonih obdržala štiri sezone, 'pythonovski' smisel za humor pa so nadaljevali tudi v filmih in knjigah.
V premoru med snemanjem tretje in četrte sezone so z nizkim proračunom uresničili klasiko Monty Python in sveti gral, ki je takoj postala filmska uspešnica, leta 1979 pa na velikem platnu kontroverzno nadaljevali z Brianovim življenjem, ki je postalo tarča glasnih katoliških kritik. Leta 1983 so v kritiškem in finančnem pogledu ponovili uspeh s filmom Monty Python: Smisel življenja, ki je prepričal tudi žirijo canskega festivala.
Nikoli povsem ločene poti
Ob skupnem sodelovanju je vsak od pythonovcev začel tudi uspešno samostojno kariero, Cleese med drugim s humoristično serijo Fawlty Towers in filmsko uspešnico Riba po imenu Wanda, v kateri je nastopil leta 1988 s Palinom. Tudi sicer je Cleese nanizal uspešno igralsko kariero – med drugim smo ga videli v filmih o Jamesu Bondu in Harryju Potterju. Filmsko kariero je kot igralec in scenarist nadaljeval tudi Gilliam (Razbojniki za vse čase leta 1981 in fantazijski film Brazil - pri obeh je sodeloval s Palinom, pri The Adventures of Baron Munchausen pa skupaj z Idlom). Palin je med drugim igral v filmih Misijonar in A Private Function, znan pa je tudi po nagrajenih popotniških dokumentarnih filmih. Idle se med drugim podpisuje pod odrsko uspešnico Spamalot, Jones pa je tisti, ki je podpisal scenarij za film Labirint ter cel niz dokumentarnih filmov na zgodovinsko tematiko.