V uvodni predstavi Daria Foja Videl sem kralja nastopa tudi Marina De Juli, dolgoletna sodelavka nobelovca in njegove soproge France Rame. Foto: Kulturni dom Gorica
V uvodni predstavi Daria Foja Videl sem kralja nastopa tudi Marina De Juli, dolgoletna sodelavka nobelovca in njegove soproge France Rame. Foto: Kulturni dom Gorica
Tadej Toš, Svobodni zakon
Narodni dom Maribor sodeluje z delom France Rame Svobodni zakon, ki ga je režiral Samo M. Strelec. Foto: Narodni dom Maribor

Videl sem kralja (Ho visto un re) bo danes ob 20.30 uprizorilo gledališče Compagnia teatrale C.T.F.R. Med vsemi sedmimi predstavami, ki se bodo zvrstile do 31. oktobra, bodo štiri v slovenskem, dve v italijanskem in ena v furlanskem jeziku.
V slovenskem jeziku bodo uprizorili igro Daria Foja in France Rame Svobodni zakon v režiji Sama M. Strelca, ki je nastala v produkciji Narodnega doma Maribor, komedijo Toneta Partljiča Čistilka in predsednik uprave v režiji Vita Tauferja ter Presenečenje Komigo 2012, kot so poimenovali komedijo treh slovenskih igralcev iz Gorice.
20 let Trigeminusa iz Manzana pri Vidmu
V italijanskem jeziku bosta uprizorjena uvodna predstava in recital Cechelin...una poltrona al Filodrammatico (Cechelin...sedež v gledališču Filodrammatico) gledališke skupine Compagnia dei giovani iz Trsta, v furlanskem jeziku pa se bo s komedijo Mare Bergamasco in Maura Fontaninija Venti di risate (Vetrovi smeha) predstavila skupina Trigeminus iz Manzana pri Vidmu, ki letos slavi dvajsetletnico delovanja.

Organizatorji se bodo spomnili dveh velikih italijanskih komikov in avtorjev, zakoncev Daria Foja in France Rame. Njuna dolgoletna sodelavka Marina De Juli nastopa v uvodni predstavi festivala.

Na Komigu bo letos nastopil tudi Vlado Kreslin, ki se mu bo na koncertu pridružil furlanski kantavtor Maurizio Tatalo iz Vidma. Komigo prirejajo od leta 2004, namenjen pa je tako slovensko kot italijansko in furlansko govorečemu občinstvu.