Kdo se je najbolje odrezal v zadnjih dveh letih? Foto: Mini teater
Kdo se je najbolje odrezal v zadnjih dveh letih? Foto: Mini teater
Silvan Omerzu: Svetnik Krespel
Tudi lutkovno gledališče pozna veliko različnih zvrsti.
Trije prašički Mini teatra
V Mini teatru skrbijo za lutkovno zabavo mladih in starejših. Foto: Mini Teater

V tekmovalnem programu bienala bodo do nedelje uprizorili 10 predstav. Za uvrstitev v tekmovalni program se je potegovalo 33 predstav, selekcijo pa je opravil selektor festivala, publicist in gledališki kritik Slavko Pezdir. Ob koncu srečanja lutkarjev pa bo žirija v sestavi Edi Majaron, Saša Pavček, Barbara Orel, Zlatko Bourek in Mojca Jan Zoran podelila nagrade za najboljšo predstavo, režijo, likovno zasnovo, priznanje pa bo prejel tudi najboljši igralec.

Kaj si bomo ogledali?
V prvem, to je petkovem paketu predstav se bodo zvrstile produkcije O kuri, ki je izmaknila pesem (Lutkovno gledališče Maribor), Pravljica o carju Saltanu (Mini teater), Papir kamen škarje (lutkovno gledališče Papilu iz Hrvatinov) in Kalejdoskop (lutkovno gledališče Koruzno zrno).

V soboto bodo program oblikovale predstave Labodje jezero (Lutkovno gledališče Ljubljana), O mrožku, ki si ni hotel striči nohtov (Lutkovno gledališče Maribor), Skrita pravljica (lutkovno gledališče Jože Pengov), Tik tak (lutkovno gledališče Koruzno zrno) in Svetnik Krespel (gledališče Konj). Zadnji dan festivalskega dogajanja pa je rezerviran za predstavo Trije pujski (teater Kuglica).

Pregled zadnjih dveh "lutkarskih" sezon
Bienalno srečanje lutkarjev organizira Ustanova lutkovnih ustvarjalcev, v kateri so povezani slovenski profesionalni lutkovni ustvarjalci. Bienale je od leta 2001 osrednji slovenski lutkovni festival, ki prinaša vpogled v kakovostno lutkovno produkcijo zadnjih dveh let. Zveza slovenskih lutkarjev je bila ustanovljena z namenom, da bi skrbela za razvoj gledališke kulture in lutkovne umetnosti, za kvaliteto lutkovne stroke, za navezovanje stikov s sorodnimi lutkovnimi organizacijami v tujini in za strokovno izpopolnjevanje na področju lutkovne umetnosti.

O očetu slovenskih lutk
V okviru bienala bodo v Pokrajinskem muzeju v Kopru danes ob 130-letnici rojstva Milana Klemenčiča, imenovanega tudi oče slovenskega lutkovnega gledališča, odprli razstavo lutk Slovenski Faust. Milan Klemenčič se je uveljavil kot vodja Slovenskega marionetnega gledališča, postavitev igre Doktor Faust pa je pomenila Klemenčičev ustvarjalni vrhunec. Uprizorjena je bila leta 1938 v gledališču Miniaturne lutke. Razstava bo na ogled do 2. oktobra.

V Pretorski palači bodo 24. septembra festival pospremili z razstavo Lutke avtomati, ki jo je pripravil Silvan Omerzu. Ob odprtju razstave, ki bo na ogled do 12. oktobra, bodo predstavili tudi knjigo Silvan Omerzu in gledališče konj.