V obnovljenem minoritskem samostanu bo od zdaj domovalo lutkovno gledališče. Kot prvi bo na ogled lutkovni kabaret Jelenja mast. Foto: Lutkovno gledališče Maribor
V obnovljenem minoritskem samostanu bo od zdaj domovalo lutkovno gledališče. Kot prvi bo na ogled lutkovni kabaret Jelenja mast. Foto: Lutkovno gledališče Maribor

Tam bo v obnovljenih Minoritih od zdaj domovalo lutkovno gledališče, letos pa bo tam uprizorjenih tudi deset festivalskih lutkovnih predstav.

Festival v treh sklopih
Na Rotovškem trgu v Mariboru je s slovaško lutkovno predstavo O devetih mesecih začel 21. Poletni lutkovni Pristan. Letošnji festival je razdeljen na tri sklope, 5. septembra pa ga bodo v obnovljenem minoritskem samostanu sklenili z lutkovno predstavo za odrasle, naslovljeno Praške legende. Prve avgustovske predstave bodo do 27. avgusta uprizorjene na Rotovškem trgu. Tam se bodo poleg slovenskih predstavili še lutkarski kolektivi iz Slovaške, Madžarske in Belgije.

Od 27. do 31. avgusta se bodo z raznovrstnimi lutkovnimi uprizoritvami predstavili šolske lutkovne skupine, ljubljanska Hiša otrok in umetnosti, lutkovna gledališča Glej, Fru-Fru in Labirint ter gostujoči lutkarji s Češke in iz Francije. Uprizorjene bodo tudi lutkovne predstave za odrasle: "La Kantyna" v izvedbi češkega lutkovnega gledališča "Anička a letadykji" iz Brna in Dejanje brez besed 1 po delu Samuela Becketta v izvedbi Studia LGM - Moment in Lutkovno gledališče Maribor.

Lutke dobile dom v obnovljenem samostanu
Zadnji niz desetih predstav bo od 3. do 5. septembra potekal v obnovljenem minoritskem samostanu, kjer bo od zdaj domovalo lokalno lutkovno gledališče. Kot prvi bo na ogled lutkovni kabaret Jelenja mast, ki ga bo izvedel kolektiv absolventov akademije za lepe umetnosti v Pragi (DAMU).

Slovenske predstave bodo v tekmovalnem programu ocenjevali člani strokovne žirije, v kateri so Andreja Kovač, Mitja Ritmanič in Danilo Trstenjak. Ob koncu festivala bodo podelili nagrade za likovno podobo, igro in animacijo, režijo ter za najboljšo predstavo v celoti.