Predstava Maček z vrečo opotečo v ospredje postavlja kontrast med bogatimi in revnimi ter je nekakšno vodilo, kje najdemo pravo srečo in kje le navidezno, ki nas v resnici uničuje. Foto: Boštjan Lah
Predstava Maček z vrečo opotečo v ospredje postavlja kontrast med bogatimi in revnimi ter je nekakšno vodilo, kje najdemo pravo srečo in kje le navidezno, ki nas v resnici uničuje. Foto: Boštjan Lah

Uprizoritev predstavlja novo sodelovanje mariborskih lutkarjev s hrvaško režiserko Tamaro Kučinović in srbsko kostumografko Ivano Čemerikić. Gre za prvo lutkovno uprizoritev besedila Kučinovićeve, ki v ospredje postavlja kontrast med bogatimi in revnimi. Zgodba tako pripoveduje o deklici in dečku, ki iz skromnega doma opazujeta bogate sosede. V zgodbo se vplete Maček, ki ponuja uresničitev njunih želja, kot glas modrosti pa mu parira hrček Vanja. "Maček kot skušnjavec ali trgovski potnik, kot mu pravi avtorica, in hrček kot modrec vlečeta vsak na svojo stran in merita moči," je v gledališkem listu zapisala dramaturginja Katarina Klančnik Kocutar.

Likovna podoba, scenografija in kostumografija so delo Ivane Čemerikić, ki je navdih za vizualno podobo predstave, v kateri prevladuje rožnata barva, našla v petdesetih letih prejšnjega stoletja.
Na odru nastopajo krojaške lutke, igralci pa so Miha Bezeljak, Elena Volpi, Tilen Kožamelj, Metka Jurc, Danilo Trstenjak in Maksimiljan Dajčman. Po besedah Kučinovićeve so krojaške lutke videti kot lutke iz izložbe in predstavljajo sosede, ki ponazarjajo idealen svet. Na drugi strani sta deček in deklica iz mesa in krvi iz skromnega, toplega sveta. "S tem smo poskušali ponazoriti, da ta idealen svet naredi človeka neživega, mrtvega, okornega, statičnega." Prepričana je, da otroci lažje razumejo stvari, če so jim prikazane črno-belo, zato bodo na tak način otroci lahko razumeli razliko med tem, kar je toplo, skromno, lepo in v resnici srečno, in tem, kar je le na videz srečno, v resnici pa uničuje človeka. "To je seveda povezano z 21. stoletjem in komercializmom, v katerem živimo, kjer življenja ne živimo, ampak ga le konzumiramo," pravi.

S Čemerikićevo sta v Mariboru lani postavili predstavo Zmrdica in Zmrdek. Kučinovićeva je sicer zaposlena na Umetniški akademiji v Osijeku kot asistentka na oddelku dramske igre in lutkarstva, Čemerikićeva pa živi in dela v Beogradu kot kostumografka pri filmu in gledališču.