Za romunskega režiserja  Gaborja Tompo je Višnjev vrt prispodoba sprememb oziroma prehoda iz enega obdobja v drugo. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor
Za romunskega režiserja Gaborja Tompo je Višnjev vrt prispodoba sprememb oziroma prehoda iz enega obdobja v drugo. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor
Višnjev vrt
Čehov je Višnjev vrt, neke vrste labodji spev svojega opusa, napisal leta 1904. V mariborskem gledališčlu so predstavo uprizorili prvič, v njej pa prepoznajo vzporednice z današnjim časom. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor

Sekcija je bila namenjena identifikaciji zahrbtnih mehanizmov, ki uničujejo današnje družine, žirijo pa so sestavljali literarna in gledališka kritičarka Doina Modola, publicistka, gledališka kritičarka in zgodovinarka Doina Papp, pesnik, prevajalec, novinar in gledališki kritik Doru Mares, igralec in režiser Emil Boroghina ter gledališki kritik Ion Parhon.

Labodji spev ruskega velikana
Anton Pavlovič Čehov (1860-1904) je s Češnjevim vrtom, kot bolje poznamo dramo Višnjev vrt, sklenil svoje umetniško in življenjsko poslanstvo, delo pa je obenem napoved konca neke dobe. "Kot Damoklejev meč visi v zraku atmosfera umiranja starega sveta, sečnje, ki pušča za seboj samo nostalgične spomine in izpraznjeno življenje," so o predstavi zapisali v mariborskem gledališču.

Drama s preciznimi rezi razgalja vse in vsakogar, razkriva meje med idealom in kapitalom, iluzijo in resničnostjo, iskanjem ljubezni, spominov in pozabe, zaradi tega pa velja za eno najbolj razburljivih dramskih del preteklega stoletja. Banalna stvarnost se pri Čehovu skriva pod mehko poetičnostjo, boleča resnica za otožno simboliko. Ruski mojster je prek satire in humorja slikal položaj človeka, ki se znajde v prelomnih življenjskih okoliščinah.

V predstavi, ki jo je na oder postavil mednarodno uveljavljeni romunski režiser Tompa, nastopajo Ksenija Mišič, Ana Urbanc, Nataša Matjašec Rošker, Aleš Valič k. g., Kristijan Ostanek, Matija Stipanič, Peter Boštjančič, Maša Žilavec, Davor Herga, Mateja Pucko, Ivo Ban k. g., Nejc Ropret, Viktor Meglič, Irena Mihelič in Mojca Simonič.

Mednarodni gledališki festival Fest(in) on the Boulevard se je odvil četrto leto zapored. Potekal je med 10. in 22. oktobrom v gledališčih Nottara, Odeon in Tandarica v Bukarešti. Višnjev vrt se je predstavil v selekciji, ki se vsako leto posveti relevantnim temam iz vsakdanjega življenja – letos so bile v središču družinske krize. Ob romunskih gledališčih so se festivala letos udeležila gledališča iz Bolgarije, Češke, Hrvaške, Kosova, Moldavije, Srbije in Slovenije.

Slavnostna podelitev je potekala v soboto pri predsedniku Romunije v predsedniški palači Palatul Cotroceni, v imenu mariborskega gledališča pa je nagrado prevzel slovenski veleposlanik Mihael Zupančič.