Foto: Petra Veber.
Foto: Petra Veber.

"Vsak lik, ki je poslan v gozd, ga ima za pomembno oviro. Čeprav gozd ni nikoli premagan, mora lik še vedno potovati skozenj. Med porazom in uspehom je vedno gozd. Pravzaprav je gozd tisti, ki omogoča uspeh lika. V gozd liki vstopajo z malo ali nič znanja, ven pridejo pa samozavedajoči se," ob predstavi povzemajo besede Erice Spelman.

Gozd je mističen, fantastičen, nevaren, divji, močen, povzdignjen, osamljen, idiličen, naraven, živalsko kraljestvo, prostor za odmik ali hrepenenje, tudi prostor izkoriščanja in uničenja.

Ob predstavi

Premiera plesne predstave bo nocoj v Stari mestni elektrarni. Pod idejo in koreografijo predstave se podpisuje Leja Jurišić. Z Rdečim gozdom se sooči šest plesalk in plesalcev, koreografinj in koreografov, to so Gašper Kunšek, Veronika Valdes, Žigan Krajnčan, Anamaria Bagarić, Kristyna Šatjošova in Urška Centa.

Predstava je nastala v produkciji Pekinpaha, producent je Žiga Predan. Pod scenografijo, luč, kostume in fotografije se podpisuje Petra Veber, avtor glasbe je Eduardo Raon.

Nastaja omnibus srečanj z gozdom in rdečo, individualnih vstopanj vanju, ki s seboj nosijo kolektivnosti, kolektivnih akcij, ki zahtevajo močne individualiste, gozd je kompleksen, ves obup in gnus pa je treba dvigniti k soncu, treba ju je potencirati in obsijati, da bi se naslajanje nad katastrofo končno prekinilo, zato v Rdeči gozd.

Predstava Rdeči gozd v koreografiji Leje Jurišić