O smrti in seksualnosti brez metafor. Foto: Mini teater
O smrti in seksualnosti brez metafor. Foto: Mini teater
Virtualna Palčica - lutkovna predstava za otroke 21. stoletja. Foto: RTV SLO

V okviru največjega in mednarodno najbolj odmevnega festivala na Kubi, ki vključuje vse zvrsti uprizoritvenih umetnosti, se bo Mini teater danes in jutri predstavil s predstavo Medeja Material. Igra je provokativna interpretacija klasičnega mita, v njej pa Marko Madič, Ditka Haberl in Senka Bulić v režiji Ivice Buljana uprizorijo zgodbo o osvajanju tujih dežel s surovo močjo kulturne prevlade. V predstavi igralci brez metaforičnega posredovanja prikazujejo glavne teme drame, sile seksualnosti in sile smrti.



Ko festival zasede mesto
Festival gledališč v Havani - uradno ime se glasi Festival de Teatro de la Habana - je svoj krst doživel leta 1980, od tedaj pa se je uveljavil kot največja kubanska kulturna prireditev, ki gledališke dogodke prinese na različne mestne lokacije. Predstave namreč potekajo na starodavnih zidovih, v muzejih, galerijah, gledališčih, starih zgradbah, gledališčniki pa nastopajo tudi na trgih in v parkih.

Sporočila o Kubi
Geslo letošnje izvedbe festivala je V gledališču, tako kot v vseh umetnostih, je Kuba ustvarjalna. Organizatorji, ki poleg predstav organizirajo tudi gledališke delavnice, seminarje in razprave, si želijo, da bi letošnje srečanje "gledaliških ljudi" z vsega sveta pripomoglo k večji mednarodni prepoznavnosti Kube, ki bi otoško državo povezovala s pojmi mir, toleranca in spoštovanje do različnih kulturnih izražanj.