Portugalska umetnica Maria Lucia Cruz Correia se v svojih projektih osredotoča na okoljske teme in iskanje potencialov za temeljne spremembe. V okviru konference Pripravljeni na spremembe je pripravila pogovor o mogočem izstopu iz antropocentričnega diskurza, in razmišljala, kako bi lahko v prid reševanju ekološke krize spremenili zakonodajo. Njena plavajoči otoček dialoga sredi Ljubljanice Skupne sanje bo mogoče obiskati in v njem sodelovati še med 3. in 9. septembrom. Foto: Marko Požlep/Mladi levi
Portugalska umetnica Maria Lucia Cruz Correia se v svojih projektih osredotoča na okoljske teme in iskanje potencialov za temeljne spremembe. V okviru konference Pripravljeni na spremembe je pripravila pogovor o mogočem izstopu iz antropocentričnega diskurza, in razmišljala, kako bi lahko v prid reševanju ekološke krize spremenili zakonodajo. Njena plavajoči otoček dialoga sredi Ljubljanice Skupne sanje bo mogoče obiskati in v njem sodelovati še med 3. in 9. septembrom. Foto: Marko Požlep/Mladi levi
false
Ich kann nicht anders je peta predstava kolektiva Beton Ltd. Člani kolektiva so se v izhodišču vprašali, s kakšno pravico govorijo o določenih temah, bodisi ekologiji, tranziciji ali vprašanju revolucije v neki družbeni danosti, in ugotovili, da je "edino področje, o katerem lahko legitimno in z vso radikalnostjo in drznostjo govorimo, omejeno zgolj na nas tri kot nastopajoče. Mi smo hkrati forma in vsebina te predstave," je povedal Branko Jordan, član kolektiva ob Katarini Stegnar in Primožu Bezjaku. Foto: Toni Soprano

Na festivalu, ki se je v današnjih težkih časih skozi zgodbe podal v iskanje svetlih razpok, se je predstavilo 50 tujih in 28 slovenskih umetnikov, občinstvo pa na večini uprizoritev in drugih dogodkov zasedlo vse kotičke dvoran.

Skupne sanje sredi Ljubljanice
Izjemen odziv je doživel tudi projekt Skupne sanje portugalske umetnice Marie Lucie Cruz Correia, ki živi v Belgiji, občasno tudi v Sloveniji. V Skupnih sanjah je posebna izkušnja za posameznega obiskovalca, ki se skupaj z umetnico poda na pedaliranje po Ljubljanici, na potovanje v dvoje, ki omogoča potopitev v dialog o prihodnosti našega planeta in življenja. "Obdanost z vodo ponuja idealno okolje za potopitev v razmislek, obenem pa je alegorija prihodnosti – bomo ostali kot osamljeni otočki na vodi?" Zaradi velikega zanimanja so se v Bunkerju odločili, da bodo interaktivno predstavo na Ljubljanici ponavljali v sodelovanju z Društvom rečnih kapitanov Ljubljana od 3. do 9. septembra.

Po festivalu v zavodu Bunker pripravljajo še poletni laboratorij Umetnost, ekologija in možne prihodnosti, ki bo potekal kot tridnevno raziskovalno popotovanje v naravi – v Botaničnem vrtu, na Ljubljanskem barju in v Planinski jami. Tu bodo sodelujoči umetniki, raziskovalci in aktivisti in drugi udeleženci opazovali spremembe v krhkem ravnovesju ekosistema Ljubljanskega barja, ki nastajajo kot posledica vse večjega onesnaževanja, raziskovali interakcijo in sobivanje med človekom in nečloveškimi bitji, razmišljali o konceptih dobe antropocena, o problematiki toksičnosti v širših socialnih, medspolnih, političnih razsežnostih ter o pravicah narave v pravnem smislu.

Slovenska premiera kolektiva Beton Ltd. in nove Variacije na počasnost
Med številnimi tujimi gostovanji velja izpostaviti slovenski uprizoritvi. Premiero je doživela peta kreacija kolektiva Beton Ltd. Ich kann nicht anders, kjer "prikažejo absurdnost vsakdanjega življenja v nasprotju s težo objektivne realnosti, ki jih v njihovem intimnem balonu zgolj narahlo oplazi," kot je povedala Tamara Bračič Vidmar iz zavoda Bunker. Uprizoritev pa čaka življenje tudi po festivalu. Prve ponovitve v Športnem parku Tabor sledijo v ponedeljek in torek, nato pa konec septembra.

Ekipa priznanih slovenskih plesalcev, koreografov in performerjev, ki se je v zadnjih treh letih spustila v raziskovalni ustvarjalni proces No!training Lab pa je predstavila novo predstavo Variacije na Počasnost: Time out 2, plesno predstavo po izhodiščih prvega romana Milana Kundere Počasnost, ki so ga pretopili v nov plesni izraz in materializirali vprašanje užitka.

Z domačimi in tujimi misleci o političnih mitologijah in umetnosti
Poleg uprizoritev je letošnji festival vključeval koncert v Parku Tabor, zvočno instalacijo, interaktivno videoinstalacijo ter serijo intervencij v javnem prostoru z večernimi predstavitvami. Posebnost letošnjega festivala je bila mednarodna konferenca Pripravljeni na spremembe z naslovom Nove politične mitologije in umetnost, na kateri so predstavili sedem dogodkov različnih formatov, od predavanj in pogovorov, do intervjujev, sprehodov in zajtrkov z umetniki, nastopilo je 20 tujih in domačih mislecev, raziskovalcev in umetnikov. Festivala in konference se je udeležilo tudi 70 tujih programerjev in producentov, "kar kaže, da so Mladi levi mednarodno izjemno referenčen festival," so sporočili iz Bunkerja.

Festivalske vstopnice so bile brezplačne, vendar so gledalci s prostovoljnimi prispevki izkazali svoj čut za solidarnost, so sporočili iz Bunkerja.

Posebna vabila za prihodnje, 20. Mlade leve
Prihodnje leto bodo Mladi levi praznovali 20. obletnico. Na jubilejno izdajo bodo v Bunkerju povabili umetnike, s katerimi so z leti spletli močne vezi. Želijo si, da bi ti umetniki pripravili poseben dogodek za festival. Med vabljenimi bodo francoski cirkusant Mathurin Bolze, nemški režiser Milo Rau, švicarski režiser Stefan Kaegi in številni drugi, je še pred današnjim uradnim zaključkom razkrila Tamara Bračič Vidmar.