Četverica najboljših igralcev: Daveed Diggs (Hamilton), Cynthia Erivo (The Color Purple), Leslie Odom (Hamilton) in Renee Elise Goldsberry (Hamilton). Foto: EPA
Četverica najboljših igralcev: Daveed Diggs (Hamilton), Cynthia Erivo (The Color Purple), Leslie Odom (Hamilton) in Renee Elise Goldsberry (Hamilton). Foto: EPA
false
Veteranka Jessica Lange se je razveselila svojega prvega tonyja. Foto: EPA

Ustvarjalci so se razveselili kar 11 kipcev, med njimi tudi za najboljši muzikal, najboljšega igralca in najboljšo režijo, enega največjih nasmeškov pa je imel avtor muzikala Lin-Manuel Miranda, ki je v njem upodobil Hamiltona. Leslie Odom Jr., ki v predstavi upodablja Aarona Burra, je osvojil tonyja za najboljšo glavno moško vlogo v muzikalu, za stransko žensko in moško vlogo v muzikalu pa sta bila nagrajena Renee Elise Goldsberry in Daveed Diggs.

V muzikalu o začetku ameriške države je Miranda uspešno vpletel tudi hip hop in rap, broadwajska predstava pa je pravi hit, saj je razprodana pol leta vnaprej. Kljub 11 osvojenim kipcem (nominiran je bil za 16 nagrad) pa je Hamilton za las zaostal za predstavo The Producers, ki je leta 2001 ustvarjalcem prinesla 12 tonyjev.

Tonyja za najboljšo dramsko predstavo je odnesla predstava The Humans, igralca v njej, Jayne Houdyshell in Reed Birney, pa sta se veselila kipcev za stransko žensko in moško vlogo v drami.

Nedeljska slovesnost je prinesla veliko veselja tudi Jessici Lange, ki je pri 67 letih osvojila svojega prvega tonyja za glavno žensko vlogo, in sicer za upodobitev od morfija odvisne Mary Tyrone v predstavi Long Day's Journey Into Night. Med igralci se je svojega že četrtega tonyja za najboljšo glavno moško vlogo razveselili Frank Langella za vlogo v The Father.

Nagrado za najboljšo obuditev muzikala so odnesli ustvarjalci predstave The Color Purple, Cynthia Erivo pa je osvojila nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo v muzikalu.

Slovesnost je minila v senci grozljivega napada v Orlandu, številni igralci, nastopajoči in sodelujoči so se poklonili žrtvam in njihovim svojcem.