Shakespearovo gledališče Globe na južnem bregu Temze ima skoraj 50-letno tradicijo odpiranja odra gledališčem z vsega sveta. Z njega sta med drugim odzvanjali brazilska portugalščina in japonščina. Foto: MMC RTV SLO
Shakespearovo gledališče Globe na južnem bregu Temze ima skoraj 50-letno tradicijo odpiranja odra gledališčem z vsega sveta. Z njega sta med drugim odzvanjali brazilska portugalščina in japonščina. Foto: MMC RTV SLO

V Londonu bodo naslednje leto olimpijske igre pospremili z uprizoritvijo vseh 38 Shakespearovih dram, vsako bodo odigrali v drugem svetovnem jeziku. Eno izmed predstav bo uprizoril ansambel gledališča Globe, drugih 37 pa bodo na oder postavila izbrana gledališča z vsega sveta.

(Za zdaj?) med njimi ni slovenskega predstavnika, smo se pa na Globe obrnili za informacijo o tem, ali potekajo kakšna pogajanja tudi s slovenskimi gledališči. Kot je za MMC povedal njihov predstavnik za odnose z javnostmi James Lever, dokončen seznam nastopajočih gledališč še ni sestavljen, so pa dobili prijavo tudi iz Slovenije in se bodo v naslednjih mesecih o sodelovanju še dogovarjali.

Na oder bodo postavili Julija Cezarja v italijanščini, Troliusa in Kresido v maorščini in Vihar v arabščini. Na sporedu Shakespearovega gledališča Globe bodo tudi predstave v litovščini, španščini in grščini. Obiskovalci gledališča na južnem bregu Temze bodo lahko videli Ukročeno trmoglavko v udrujščini, Kralja Leara v jeziku avstralskih aboriginov in Tita Andronika v kantonščini.

Ob športni kulturna olimpijada
Omenjeni dogodek naj bi bil "najbolj ambiciozno zastavljen večjezični shakespearjanski projekt vseh časov", ki bo gradil na temeljih dolge tradicije mednarodnih produkcij Shakespearovih del v Londonu. Hkrati bodo na festivalu slavili londonsko multikulturnost in velikansko zakladnico etničnih skupnosti in jezikov, ki prebivajo v britanski metropoli.

Šesttedenska gledališka sezona, ki bo del kulturne olimpijade leta 2012 (tista športna torej ne bo edina), se bo začela 23. aprila, na rojstni dan slovitega barda. Umetniški direktor gledališča Globe Dominic Dromgoole pravi: "Že dolgo je znano, da je Shakespeare, poleg tega da je odličen dramatik, tudi mednarodni jezik. To mednarodno ljubezen želimo proslaviti z vabilom navdušencem nad Shakespearom - producentom, igralcem in občinstvu -, da njegovo delo občutijo v lastnih jezikih in narečjih."