Tokratno dramatizacijo Haškovega romana je napisal Irec, ki je z drugačno zgodovinsko izkušnjo naroda Švejka tudi drugače razumel, kar je vidno tudi na besedilni ravni. Foto: MGL/Jaka Ivanc
Tokratno dramatizacijo Haškovega romana je napisal Irec, ki je z drugačno zgodovinsko izkušnjo naroda Švejka tudi drugače razumel, kar je vidno tudi na besedilni ravni. Foto: MGL/Jaka Ivanc
Švejk
Po besedah dramaturginje Ire Ratej se je ustvarjalcem predstave zdelo, da je "treba razumevanje Švejka vpeti v naš kulturno-zgodovinski milje", kar so naredili tako, da so v zgodbo vnesli "esprit slovenskih ljudskih vojaških pesmi", že omenjena pisma, dodali pa so tudi nov lik Glorie Mundi. Režiser besedila ni skušal aktualizirati, saj Švejk potrebuje "svoje obdobje, v katerem mora živeti", poleg tega pa so, kot meni Ivanc, Švejkove teme še danes tako odmevne in glasne, da jih ni treba posebej izpostavljati, da bi jih videli in slišali. Foto: Jaka Ivanc

Za režijo dramatizacije irskega dramatika Colina Teevana, ki ostaja spoštljiva do izvirnika, romana Jaroslava Haška, privzema pa kabaretno strukturo, je "kriv" Jaka Ivanc. Predstava po njegovih besedah na oder Mestnega gledališča prinaša radost življenja (pa tudi igralskega poklica), obenem pa se navezuje tudi na temo smrti, ki so jo ustvarjalci predstave navezali na slovensko izkušnjo 1. svetovne vojne, predvsem soške fronte, tako da so besedilu dodali pisma slovenskih vojakov. Ne glede na to pa predstava ostaja komedija, a komedija, ki svojemu žanru vrača ugled in zahtevno občinstvo.

Za zadnjo ponovitev predstave v letošnji sezoni, ki bo v soboto, 26. 3., ob 19.30 na velikem odru MGL-ja, bomo dvema izžrebancema podelili po dve vstopnici.

Nagradno vprašanje se glasi:

V katerem multietničnem evropskem imperiju se odvija zgodba češkega romana Dobri vojak Švejk?

Vaše odgovore pričakujemo do petka, 25. 3., do 10.00 dopoldne na elektronski naslov:
mmc-kultura@rtvslo.si s pripisom Nagradna igra Švejk.


Smeh in vse mizerije tega sveta

"Roman Dobri vojak Švejk je sicer nedokončan, a je Haškovo najbolj znano delo. Uvrščen je bil na seznam stotih knjig, ki so oblikovale 20. stoletje, in je preveden v 60 jezikov. Veliko junakov iz Švejka je vzetih neposredno iz pisateljevega življenja, njihov opis in duhoviti komentar pa sta plod enega najbolj živahnih, bistroumnih, igrivih, duhovitih in pronicljivih umov, kar jih pozna ta svet. Švejk je junak, s katerim se Čehi radi identificirajo in ki je v svet ponesel ne le češko kulturo, ampak tudi upanje in idejo, da mali človek, ta večni kanonfuter, lahko preživi vso mizerijo tega sveta z nekaj zdrave pameti, ščepcem neumnosti in obilo humorja," so med drugim zapisali v MGL-ju. Naslovno vlogo dobrega vojaka Švejka je prevzel Lotos Vincenc Šparovec.

"Švejk ostaja dobri, stari optimist, ki ga Lotos Vincenc Šparovec upodobi z večnim nasmeškom in nekoliko otroškim pogledom, za katerim pa se le skriva nekaj več kot tista "deklarirana bebavost"," je v svoji recenziji predstave za MMC zapisala Lejla Švabič.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najkasneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.