Dramaturginja predstave Ponorela lokomotiva Eva Kraševec pravi, da je uprizarjanje te igre
Dramaturginja predstave Ponorela lokomotiva Eva Kraševec pravi, da je uprizarjanje te igre "v trenutnih družbenih razmerah svojevrstno politično dejanje. Je krik proti apatičnosti, proti življenjskim in gledališkim konvencijam ter korak proti zatiranju svobode individualnosti, ki smo jim vsem v zadnjem času priče na vsakem koraku." Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan

Uprizoritev ZANG TUMB TUUUM je natančna podoba oz. zlitje našega sveta, ni rekonstrukcija futurizma in futurističnega gledališča, ampak govori o današnjem svetu.

Vito Taufer
ZANG TUMB TUUUM
Uprizoritev ZANG TUMB TUUUM pomembno opredeljujejo tudi opazna scenografija Marka A. Kovačiča, kostumi Barbare Podlogar, glasba skladatelja Mitje Vrhovnika Smrekarja, koreografija Matjaža Fariča, osvetljava oblikovalca luči Denija Šesnića, videoprojekcije Borisa Garba, lektorski in uredniški prispevek Aljoše Doboviška ter študijsko sodelovanje asistenta režiserja Daniela Daya Škufce in asistentke kostumografinje Dajane Ljubičić. Foto: SNG Drama Ljubljana /Peter Uhan
Ponorela lokomotiva
Gledališki list Ponorele lokomotive, ki ga je uredila dramaturginja Eva Kraševec, poleg aktualnih analitičnih člankov priznanih avtorjev, integralnega besedila drame in fotografij z vaj, objavlja še dve izvirni Witkiewiczevi 'teoretski' besedili. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan
Zang Tumb Tuuum - futurizem v Drami

Premieri so spremljali še konceptualni kulturno-umetniški dogodki po celotnem območju gledališča. Po besedah v. d. ravnatelja SNG Drama Ljubljana Petra Sotoška Štularja je odločitev za dve sočasni premieri spodbudila želja po organizaciji čim opaznejšega dogodka, ki bo ustrezno odprl novo sezono v osrednjem slovenskem dramskem gledališču in ji dal dodatni zagon za nadaljevanje in preseganje uspehov preteklega gledališkega leta. "Z veseljem napovedujem začetek sezone 2012/13, z dvema premierama na isti večer, dvema dejanjema, ki obravnavata problematiko poguma, vabita k premisleku o trenutnem času in prostoru in, vsaj upam, da bosta prispevali k še bolj živahni izmenjavi mnenj o teh pomembnih temah," pa je novo sezono komentiral umetniški vodja SNG Drama Ljubljana Eduard Miler.

Futuristična eksplozija norosti
Na velikem odru SNG Drama Ljubljana so ob 20. uri igralci uprizoritve ZANG TUMB TUUUMB (Bojan Emeršič, Boris Mihalj, Branko Šturbej, Jernej Šugman, Maša Derganc, Polona Juh, Rok Vihar, Saša Mihelčič, Saša Tabaković in Zvezdana Mlakar) na podlagi različnega futurističnega gradiva v dramatizaciji Lare Simone Taufer raziskovali, kot so zapisali pri SNG Drama Ljubljana, "futuristično eksplozijo svobodne kreativne norosti in preverjali, ali lahko obsesije, dileme in pasti, s katerimi so se srečevale umetniške avantgarde v prvih desetletjih 20. stoletja, danes znova zaživijo".

"Pravijo, da režiser vse življenje dela eno predstavo. Od predstave do predstave iščem nove izzive, vendar so futuristi tisti, ki jih že od nekdaj nosim s sabo. Futurizem je emblem 20. stoletja v vseh svojih postavkah. Uprizoritev ZANG TUMB TUUUM je natančna podoba oz. zlitje našega sveta, ni rekonstrukcija futurizma in futurističnega gledališča, ampak govori o današnjem svetu," je povedal režiser uprizoritve ZANG TUMB TUUUM Vito Taufer.

Ponorela lokomotiva o pogumu in žrtvovanju
Ob 21. uri bodo Janez Škof, Aljaž Jovanović, Maja Sever, Tina Vrbnjak, Matija Rozman, Nina Ivanišin, Petra Govc, Zvone Hribar, Gorazd Logar, Andrej Nahtigal, Katja Levstik in Nino Raffanelli na odru Male drame gledalce premierno popeljali na "avanturistično pot metafizičnega nemira in iskanja neznanega, vznemirljivega in izrednega (gledališkega) doživetja ob prvi slovenski uprizoritvi Ponorele lokomotive".

Po besedah režiserja drame Ponorela lokomotiva Jerneja Lorencija uprizoritev "izpostavlja vprašanje poguma, ki ga toliko bolj potrebujemo v času stiske in tesnobe, in tega, kar smo za njegovo aktualizacijo pripravljeni zastaviti, žrtvovati. V procesu nastanja uprizoritve smo se kot ekipa in kot posamezniki spraševali, kaj smo pripravljeni zastaviti mi. Odgovor na ta vprašanja nas čaka v soboto."

Deset premier v novi sezoni
V sezoni 2012/13 je SNG Drama Ljubljana pripravlja šest premier na velikem odru in štiri v Mali drami, od tega pet prvih slovenskih uprizoritev. Ena uprizoritev bo nastala v koprodukciji z Dramo SNG Maribor in Mariborom 2012 – Evropsko prestolnico kulture in ena v koprodukciji z Društvom Familija. Poleg uvodnih premier se bodo na velikem odru v nadaljevanju gledališkega leta zvrstile: prva slovenska uprizoritev drame Bertolta Brechta Mati v režiji Sebastijana Horvata, mariborska koprodukcija Veliki briljantni valček Draga Jančarja v režiji Diega de Bree in uprizoritve iger Williama Shakespeara Hamlet v režiji Eduarda Milerja, Antona Pavloviča Čehova Tri sestre v režiji Janusza Kice in Vladimirja Majakovskega Misterij buffo v režiji Aleksandra Popovskega. V Mali drami pa bodo doživele prvo slovensko uprizoritev drame Dorote Masłowske Pri nas je vse v redu v režiji Ivane Djilas, Aleksandra Vvedenskega Božič pri Ivanovih v režiji Oliverja Frljića in Petra Handkeja Še vedno vihar v režiji Ivice Buljana.

Otvoritvena slovesnost sezone 2012/13 v SNG Drama Ljubljana je pod skupnim imenom Nemirna noč! povezala gledališko umetnost s spremljajočimi konceptualnimi kulturno-umetniškimi dogodki. Od 18. ure naprej bo mogoče prisluhniti zvočni instalaciji Postaja Drama skladatelja Branka Rožmana, in sicer v istoimenski urbani instalaciji – obnovljeni pasaži pred službenim vhodom SNG Drama Ljubljana – oblikovalcev Darjana Mihajlovića Cerarja in Danijela Modreja. Na ploščadi pred glavnim vhodom Drame je med 19. in 20. uro potekal koncert uveljavljene džez zasedbe Kar češ brass band. Po premieri na velikem odru in v Mali drami pa se je uvodno druženje nadaljevalo na levem odru ob koncertu mednarodno priznanega Kvinteta Piazzolleky.

Uprizoritev ZANG TUMB TUUUM je natančna podoba oz. zlitje našega sveta, ni rekonstrukcija futurizma in futurističnega gledališča, ampak govori o današnjem svetu.

Vito Taufer
Zang Tumb Tuuum - futurizem v Drami