Predstava je neverbalna. Foto: Španski borci
Predstava je neverbalna. Foto: Španski borci
Ukrep
Ukrep je bil do leta 1933 v Nemčiji uprizorjen le sedemkrat. Foto: Španski borci

Besedila, ki tematizira širjenje komunistične ideje na Kitajskem, se je lotil režiser Sebastijan Horvat. Gibalno-gledališko predstavo bodo drevi ob 20. uri uprizorili v Centru kulture Španski borci.

Na odru spremljamo tri agitatorje, ki se morajo zagovarjati pred partijskim sodiščem, ker so ubili najmlajšega tovariša. Da bi prepričali sodišče o nujnosti svojega ukrepa, prikažejo ravnanje mladega tovariša v nekaj ključnih situacijah. Mladenič je bil s srcem ves čas na strani komunistične ideje, pa vendar je deloval zaviralno in slednjič postal nevaren za revolucionarno gibanje.

Horvat se je Brechtovega dela lotil s kombinacijo giba in vizualne umetnosti ter s tem ustvaril predstavo neverbalnega gledališča in odprl možnost novih interpretacij Brechtovega teksta.

Brecht: Predstava izzvala "moralične afekte"
Ukrep je bil do leta 1933 v Nemčiji uprizorjen le sedemkrat. Pozneje je Brecht ponovnim uprizoritvam odločno nasprotoval in jih celo eksplicitno prepovedal. Ker naj bi šlo za zagovor stalinističnih pobojev, Brechtovi dediči uprizarjanje tega besedila še danes prepovedujejo oziroma ga redko dovoljujejo.

Avtor sam je o predstavi zapisal: "Ukrep ni bil napisan za gledalce, temveč za pouk izvajalcev. Kot kaže izkustvo, izvedbe pred občinstvom izzovejo pri njem le moralične afekte, običajno nižje vrste."

V predstavi bodo nastopili člani EnKnapGroup Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec in Tamas Tuza.

Ukrep je bil z nekoliko drugačno zasebno premierno izveden aprila 2008 v Stari mestni elektrarni.