Predstava ATL 220 ali Neznani Linhart je koprodukcija Rozinteatra in Cankarjevega doma. Foto: Dragan Arrigler
Predstava ATL 220 ali Neznani Linhart je koprodukcija Rozinteatra in Cankarjevega doma. Foto: Dragan Arrigler
Anton Tomaž Linhart
Predstava je le eden izmed projektov, s katerim želi Andrej Rozman - Roza osvetliti pomen Linharta, pionirja v slovenskem gledališču in zgodovinopisju, ki je bil dejaven tudi kot glasbenik, prevajalec, arhivar, knjižničar, pesnik in uradnik. Foto: Dlib

Andrej Rozman - Roza je predstavo, ki jo bodo v Cankarjevem domu, premierno uprizorili danes ob 20.00, pripravil ob 220-letnici Linhartove smrti. Predstavo ATL 220 ali Neznani Linhart, ki jo je Roza podnaslovil Romantična drama o prvi slovenski komediji in njenem avtorju, pripoved začne v času smrti Marije Terezije, izteče pa se z vse bolj krvavo francosko revolucijo.

Linhart v tem obdobju opusti nemške literarne ambicije, v t. i. kranjski deželni jezik prevede nekaj italijanskih arij, organizira javno knjižnico, izda prvo moderno slovensko zgodovino, vodi družbo prijateljev gledališča, si ustvari družino, priredi dve priljubljeni tuji komediji in prvo tudi postavi na oder, glavno vlogo pa zaupa ženi Jožefini.

Dejaven je tudi Linhartov svak Anton Makovic, ki izda dvojezični slovensko-nemški babiški priročnik in na ljubljanskem liceju začne predavati o kirurgiji v kranjski slovanščini, katere slovnico neutrudno piše Blaž Kumerdej in je nikoli ne dokonča, o predstavi zapiše Rozman.

Igrajo ...
Poleg Andreja Rozmana - Roze nastopajo v predstavi še Nik Škrlec, Urška Taufer, Iztok Jug Drabik, Patrizia Jurinčič, Lovro Finžgar in Stane Tomazin. Scenografija je delo Irene Pivka, kostumi Andreja Vrhovnika, glasbo podpisujeta Pavel Rakar in Bojan Jurjevčič, za koreografijo pa je poskrbel Sebastian Starič.

Roza Linhartov pomen osvetljuje z več projekti. Dediščino tega razsvetljenega dramatika, pesnika, zgodovinarja in šolnika so pred nedavnim predstavljali na simpoziju, na katerem so o Linhartovi vlogi, okoliščinah razsvetljenstva in razvoju slovenščine poleg Rozmana - Roze spregovorili še Mladen Dolar, Oto Luthar, Marko Stabej in Jože Vogrinc. Posvečen pa mu je bil tudi performans, ki ga je Roza s svojo zaničniško versko skupnostjo izvedel na dan Linhartove smrti, 14. julija, na Vodnikovem trgu. S perfomansom so na simbolni ravni razglasili gradnjo spomenika Linhartu.

Premiera predstave 220 Linhart
Premiera predstave 220 Linhart