Oder
Jernej Šugman
Jernej Šugman je ustvaril več kot 80 gledaliških vlog, od tega 77 v Drami, ter številne filmske in televizijske vloge. Foto: BoBo
       Ostali bodo posnetki predstav, filmi, fotografije, kritike, intervjuji, različni zapisi. Vse to bo ostalo za vedno. Ostale bodo njegove številne nagrade, pričale bodo o igralskem velikanu, ki ga je mnogo prezgodaj, sredi največje umetniške inspiracije, vzela k sebi neskončnost.       
 Igor Samobor
Jernej Šugman
Prvak ljubljanske Drame je v gledališču upodobil nekatere največje like, od Kralja Leara in Hamleta do Julija Cezarja in Ojdipa. Foto: BoBo
       Njegova duhovitost je bila naravnost terapevtska. Vsak dan, preživet z njim, na snemanju ali zasebno, je bil nekaj posebnega. Za njim bo ostala velika praznina, igralska in človeška.       
 Damjan Kozole
Jernej Šugman
S predstavo Kralj Ubu bi morala ljubljanska Drama ta teden gostovati v Rimu, vendar so po smrti igralca potovanje odpovedali. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Iliada
Poleg Kralja Ubuja je Jernej Lorenci z Jernejem Šugmanom sodeloval še v Iliadi in Bibliji, prvi poskus. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

Ob slovesu Jerneja Šugmana, "obraza, ki ga ne bo mogoče pozabiti"

"Eden tistih redkih igralcev, ki si je upal iti do konca"
11. december 2017 ob 16:34,
zadnji poseg: 11. december 2017 ob 18:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Res ne poznam takšnega človeka v tem našem okolju ... Bilo mu je nemogoče zavidati, ker ni delal zase, ni izpostavljal sebe, ni se grebel zase, ampak je ves čas delil zgodbe, delil sebe. Res kar en tak človeški čudež," se nedavno umrlega igralca Jerneja Šugmana spominja Jernej Lorenci.

Po nenadnem odhodu enega najbolj cenjenih filmskih in gledaliških prezenc pri nas so se ga s toplimi in presežnimi besedami spomnili njegovi najtesnejši sodelavci in prijatelji. Igor Samobor, ravnatelj ljubljanske Drame, ki je s tem izgubila pomemben steber svojega ansambla, ga je opisal kot prijatelja, kolega, enega največjih igralcev, ki so ustvarjali na naših odrih, "obraz, ki ga ne bo mogoče pozabiti". Režiser Damjan Kozole ga opisuje, kot "enega tistih igralcev, ki si je upal iti do konca".


Idealna kombinacija človeka in talenta
Jernej Lorenci
, ki je s Šugmanom sodeloval pri treh odmevnih predstavah, Iliadi, Bibliji, prvi poskus in Kralju Ubuju, pravi, da je bil igralec "idealna kombinacija človeka in talenta, ene fine, duhovite lenobe in totalne pripadnosti, zavezanosti in predanosti".

S Kraljem Ubujem so se ravno odpravljali na gostovanje na festival Premio Europa, ki bo od torka do nedelje potekal v Rimu, na njem pa bi Lorenciju podelili tudi istoimensko evropsko nagrado za "novo gledališko realnost". Vendar v Rim zdaj ne bodo odpotovali, režiserju pa nagrada glede na Šugmanovo smrt "ne pomeni kaj dosti", saj je bil tudi on kot del teh predstav eden glavnih razlogov, da jo je dobil. Zank je bil preprosto velik, saj je zmeraj prisluhnil, bil z drugimi.

Jerneju Šugmanu se bo TV Slovenija poklonila s predvajanjem celovečerca Andreja Košaka Zvenenje v glavi (2002), v katerem ima igralec glavno vlogo. Ogledate si ga lahko v sredo ob 22.30 na TVS 2, še pred tem, ob 21.40, pa ponovitev pogovorne oddaje Od blizu, v kateri je bil gost Šugman. Že danes ob 16.25 bo na 1. programu oddaja Profil, v kateri so gostili Šugmana.


Velikanska zaloga domišljije in navdiha

"Nepozabne igralske stvaritve, nepozabni svetovi, ki so nastali in ki bi danes in v prihodnje še nastajali, vse to nas z Jernejevim veliko prezgodnjim odhodom popolnoma nepripravljene zapušča,"
pa je ob novici, ki je razžalostila slovensko javnost, zapisal Samobor, s katerim sta velikokrat delila oder. "Ostali bodo posnetki predstav, filmi, fotografije, kritike, intervjuji, različni zapisi. Vse to bo ostalo za vedno. Ostale bodo njegove številne nagrade, pričale bodo o igralskem velikanu, ki ga je mnogo prezgodaj, sredi največje umetniške inspiracije, vzela k sebi neskončnost," je še zapisal.

"Nam, njegovim sopotnikom, prijateljem in kolegom, pa bo ostal spomin na njegov smeh, duhovitost in prijaznost, velikanska zaloga domišljije in navdiha, ki ju je tako nesebično delil, predvsem pa bo v nas odzvanjal vsak trenutek, ki smo ga užili in uživali z njim. Njegovo velikansko srce ni zdržalo njegovega razdajanja," je sklenil.

Njegovo telo je pripadalo odru, filmu
Kozole je s Šugmanom sodeloval v svojem najnovejšem celovečercu Nočno življenje. O njem pravi, da je bil "eden tistih redkih igralcev, ki si je upal iti do konca, brez kalkulacije, intuitivno in iskreno, vendar vedno tudi z jasnim premislekom". "Njegovo telo je enostavno pripadalo odru, filmu. Spominjam se, na snemanju Nočnega življenja je celo noč gol in moker ležal na pločniku ob Celovški cesti, na dveh stopinjah, ne da bi enkrat zajamral," pravi režiser.

Žalno knjigo so v Drami odprli danes ob 14. uri, žalna slovesnost pa bo v sredo ob 15. uri na velikem odru.


Za njim ostaja velika praznina, igralska in človeška

Ob vseh izjemnih gledaliških in filmskih vlogah mu bo ostal v spominu najprej kot izjemen in duhovit človek, ki je iz vsakega še tako drobnega detajla znal narediti nekaj zabavnega. "Njegova duhovitost je bila naravnost terapevtska. Vsak dan, preživet z njim, na snemanju ali zasebno, je bil nekaj posebnega. Za njim bo ostala velika praznina, igralska in človeška."

Glas toplih in nalezljivo zabavnih animiranih likov
Ob smrti Jerneja Šugmana so globoko pretreseni tudi v Otroškem in mladinskem programu, kjer je bil redni in nadvse ljubi gost studia za sinhronizacijo risank. "Vsakemu animiranemu junaku, ki mu je posodil svoj glas, je vdahnil tudi delček sebe: njegovi liki so bili topli in srčni, včasih resni in zamišljeni in včasih nalezljivo zabavni. Zadnja mojstrovina, ki jo je za nas ustvaril, je vloga volka, pripovedovalca v risanki Odvratne rime, ki bo svojo premiero doživela med prazniki. V studio za sinhronizacijo je vedno prinesel sonce. Neizmerno ga bomo pogrešali," je ob slovesu igralca zapisala urednica OMP in urednica risank Martina Peštaj.

Eden najdejavnejših slovenskih igralcev je zaradi srčne kapi umrl v nedeljo v 49. letu starosti. Član ansambla ljubljanske Drame je bil od leta 1992. Skupaj je ustvaril več kot 80 gledaliških vlog, od tega 77 v Drami, ter številne filmske in televizijske vloge. Bil je Baal, Hamlet, Lear, Ojdip, Ata Ubu, Tit Andronik, Tašča v Ko sem bil mrtev, Alcest v Ljudomrzniku, Agamemnon v Iliadi, Maks in Kantor v Kralju na Betajnovi, Župnik v Hlapcih, Orgon v Tartuffu, Emir v Jugoslaviji, moji deželi. Za svoje odrske stvaritve je prejel več Borštnikovih nagrad za igro ter leta 1997 nagrado Prešernovega sklada.

Televizijsko občinstvo si ga bo zapomnilo predvsem kot vratarja Vesa v televizijski nanizanki Teater Paradižnik, nastopal je v prav tako priljubljenih Vrtičkarjih in Naši mali kliniki. V filmu je poleg že omenjenega Nočnega življenja med drugim zaigral v Zvenenju v glavi Andreja Košaka, Predmestju in Infernu Vinka Möderndorferja ter Kratkih stikih Janeza Lapajneta.

VIDEO
Odšel je Jernej Šugman
VIDEO
Ob slovesu Jerneja Šugmana
M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Merlot
# 11.12.2017 ob 17:23
Mislim, da dejstvo, kako mnogi meni poznani ljudje danes šokirano žalujejo, kot da bi jim umrl družinski član, pove veliko o simpatičnosti in igralski veličini gospoda Šugmana. Meni se je že kot najstniku za vedno vtisnil v srce kot simpatični Veso iz Teatra paradižnik, nato pa je bil vrsto let razlog, da sem se rad odpravil na ogled predstave v Dramo. V študentskih letih sem bil celo njegov (ne najbolj zgleden) sosed in kar malce šokirano sem opazoval, kako se je kaki naši neumnosti namesto zvezdniškega nerganja raje odzval z njegovim značilnim iskrenim in nalezljivim nasmehom. Vsekakor smo mnogo prezgodaj izgubili velikega igralca in človeka.
[MOD]Beslic
# 11.12.2017 ob 16:38
Nikoli ne boš pozabljen.
lahk
# 11.12.2017 ob 16:44
Navduševal si nas v gledališču in zabaval pred TV-ekrani. Počivaj v miru Legenda!
mihael1
# 11.12.2017 ob 17:09
Enostavno je z dobro igro prevzel pozornost gledalcev.

Tega se ni mogoče naučiti na nobeni šoli (lahko se le izbrusi), ampak ti je dano ali ne.

In njemu je bilo dano in je to dajal nam.
mike81
# 11.12.2017 ob 17:23
Že dolgo me ni kakšna stvar res pretresla tako kot me je novica včeraj o smrti Jerneja Šugmana, igralca ki je zaznamoval moje otroštvo....velikokrat smo gledalo televizijo samo zaradi njega, tudi če nam kakšna stvar ni bila všeč...z eno veliko besedo GLEDALIŠKI IN TELEVIZIJSKI GOSPOD....Počivaj v miru in verjamem da se te bomo spominjali še dolgo po tvoji smrti...in HVALA za vse
mirora
# 11.12.2017 ob 17:34
V enem letu so odšle največje legende Jugoslovanskih filmsko/gledaliških prostorov: Jernej Šugman, Milorad Mandić-Manda, Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Ljubiša Samardžič...srčno upam da jih je Bog vpoklical zato, da na oni strani ustvarijo nepozabni filmski spektakel in jim želim vse dobro.
Spuzva
# 11.12.2017 ob 18:46
Osebno mi je bil najljubši slovenski igralec.
FancyBoy
# 11.12.2017 ob 18:54
slava ti
sik
# 11.12.2017 ob 17:38
...med drugim tudi nepozabna Veso in Zdravko po katerih vlogah se ga bodo verjetno otroci najbolj spominjali.
Prav tako njegov oče je bil legendarni igralec.
Tempo, ki ga imajo eno igralci je res ubijalski, vaje, nastopi, snemanja, spoti...
Keanun
# 11.12.2017 ob 20:01
Ne predstavljam si da ste odšlil tako kmalu, prekmalu. Hvala Vam za vsako igro, vlogo, hvala Vam tudi za vse trenutke, ki ste nam jih dali prav Vi. Spominjam se veliko presmejanih dni ob gledanju Naše male klinike in vaših "vložkov". Drama je izgubila veliko osebo, ki je ni moč nadomestiti. Gospod z veliko začetnico, odšli ste za vedno, a pustili ste nam izjemno lep spomin. Naj Vam bo lahka zemlja. Družini in svojcem izrekam iskreno sožalje. Počivajte v miru Jernej Šugman.
Diliges
# 11.12.2017 ob 21:55
Hvala Jernej za vsak trenutek, prežet s smehom, zaradi tvojega občutka za humor. Komik je kralj odra. Če se uspe vživeti tudi v ostale žanre, pa toliko bolj.
Sony girl
# 11.12.2017 ob 19:43
Šokantno! Nimam besed. Moje sožalje vsem njegovim.
somebody_87
# 11.12.2017 ob 19:51
Počivaj v miru, Veso, igralec mojega otroštva, definitvno. :(
Pero#
# 12.12.2017 ob 12:07
Ko izgubimo človeka, ki ga pozna in spoštuje vsa Slovenija, se vedno zamislim nad našimi usodami nad katerimi velikokrat nimamo vpliva, da bi jo spremenili. V zvezi z Jernejem moram deliti z vami zanimivost, ki dodatno pove kakšen igralec je bil in kako tenkočuten posluh je imel za jezik. Bilo je leto 2002 ali 2003, ko se zgovarjamo o vratarju Vesu. Med nami je bila priseljenka iz Bosne. S ponosom je rekla, da jo veseli ker je uspelo nekomu iz njenih krajev uspeti na TV. Na našo trditev, da je on Slovenec, je odgovorila. "Nema šanse, da neko, ko nije rodjen u Bosni, govori ovako. To je nas naglas.
Njena pripomba je velika pohvala, ki pove kakšen izreden občutek je imel za izgovorjavo.
jaakaa
# 12.12.2017 ob 02:58
Delali smo intrevju z njem v Drami se manj kot pred kakim mescem...poslusal sem ga z razsirjenimi usesi in ustmi odprti do tal...ne velik, temvec OGROMEN clovek, besde, ki jih je povedal so bile tako mocne in resnicne, da ne pomnim, kdaj sem kaj podobnega slisal, kakorkoli, v neznansko veselje in cast mi je bilo spoznati Jerneja. pocivaj v miru, ki je nazalost prisel zelo prekmalu...
Sozalje vsem bliznjim. LP
logistik
# 11.12.2017 ob 20:35
Za dosti populacije je bil Veso vratar, pa Teater paradižnik, pa.,, Ok, tudi to. Bolj ga cenim kot Hamleta, Julija Cezarja,... Legenda
soraya
# 13.12.2017 ob 05:57
Vsa cast legendi svetovnega merila! Pocivaj v miru,Jernej!
kodsoj
# 12.12.2017 ob 10:22
KRALJ!!!
Robin Lood
# 13.12.2017 ob 09:04
Neverjetno. na nova24 sem šel za foro malo brskat. Tam vedno najdem material za dobro voljo. Oni niso imeli članka o smrti igralca. Gledam malo pod komentarji drugih novic in en vpraša, zakaj ni bilo članka na to temo. Takoj mu nekdo drug odgovori da zato, ker je bil ekstremni levičar in rdečkar, prav tako njegov oče. Potem nekdo tretji "umiri žogico" češ "že res da je bil rdečkar, vendar pa je bil vseeno dober igralec. NORO! :D
kon
# 12.12.2017 ob 12:30
Veliko spominov ...
Imel pa je očitno tako hud napad, da mu žal nista mogla pomagati tudi na mestu prisotna gorska reševalca ... Ponavadi taki ljudje, ki dobijo takojšno pomoč, preživijo. Resnično nesrečno ... Vendar pohvale reševalcema za požrtvovalnost! Vir na zurnalu.
Počivaj v miru legenda! Redko kdo ima še kot živ tak status, kot si ga je pridelal in zaslužil Jernej Šugman!
In sožalje družini!
jakosol
# 12.12.2017 ob 09:49
Kot velikemu košarkarskemu navdušencu mu je bilo še dano doživeti slavje naši košarkarjev na evropskem prvenstvu. Priporočam pa ogled filma Zvenenje v glavi v sredo zvečer na SLO2, kjer je Šugman odigral glavno vlogo zapornika, ki organizira upor, ker so pazniki prepovedali ogled finala med Jugoslavijo in ZDA na SP 1970 v Ljubljani.
tomppa46
# 12.12.2017 ob 08:10
Pogrešali te bomo!
Calendula
# 11.12.2017 ob 21:51
Jernej, mogoče si fizično res odšel nekam daleč, a v svojih predstavah boš za vedno ostal tu nekje med nami.
El Khan Diablo
# 12.12.2017 ob 18:31
Ko so po TV sporočili, da je preminil kar nisem mogel verjet! Res je legenda! Ko je igral Vesota v NMK ga je upodobil tako originalno, da je bil čisto vsak prepričan, da je 100%južnjak! Njegov humor je bil resnično nalezljiv in ni pustil ravnodušnega nikogar! R.I.P.
nizakej
# 12.12.2017 ob 08:15
Tito, Darja Švajger, Gojc, partizanski pevski zbor, osmica pri Abramu na Komnu...
Hvala, ker si bil te krat tam.
nemaramplundre
# 12.12.2017 ob 06:56
Teater paradiznik..
nemaramplundre
# 12.12.2017 ob 06:56
Meni je bil car
el kondor prevc
# 12.12.2017 ob 00:07
25kur
# 11.12.2017 ob 19:27
prvo James Gandolfini zdaj pa še Jernej Šugman, neee RIP
Kazalo