Vodja gledališča Globe je predsedniku Obami ponudil ogled odra in zakulisja, ki ga navadni smrtniki na turističnih romanjih ne dobimo. Foto: Reuters
Vodja gledališča Globe je predsedniku Obami ponudil ogled odra in zakulisja, ki ga navadni smrtniki na turističnih romanjih ne dobimo. Foto: Reuters
Globe
Gledališče Globe je ena izmed najbolj priljubljenih znamenitosti v Londonu: pod milim nebom (gledališče pač nima strehe) uprizarjajo tudi bardove drame. Foto: Reuters

Globe Theatre na bregu reke Temze je replika okroglega gledališča na prostem, ki ga je Shakespeare zasnoval leta 1599. Originalno gledališče, zgrajeno iz lesa, je bilo leta 1613 popolnoma uničeno v požaru. Leto pozneje so ga sicer obnovili, a leta 1642 zaprli. Nato so nekoliko stran od kraja, kjer je stalo originalno gledališče, leta 1997 postavili repliko, ki jo lahko obiščete danes.

Obama si je v gledališču dopoldne ogledal desetminutno uprizoritev odlomka iz Shakespearovega Hamleta, ki vključuje tudi znameniti monolog "biti ali ne biti". Ameriški predsednik je nastop ocenil za čudovit: "Želim si, da še ne bi bilo konec." Obama si je ogledal tudi gledališče samo, pri čemer je imel precej vprašanj okrog tega, kako je postavljeno.

Morda je na mestu sklepati, da je bil obisk za Obamo tudi nekakšno osebno "romanje". Ko je moral leta 2008 v intervjuju za Rolling Stone našteti tri knjige, ki so imele nanj največji vpliv, je omenil prav opus Williama Shakespeara (drugi dve izbiri sta bila še romana Solomonova pesem Toni Morrisson in Hemingwayev Komu zvoni).

Zatem je predsednik odšel v londonsko mestno hišo na srečanje s približno 700 gosti, ki mu lahko zastavljajo vprašanja. Govoril je predvsem o ameriško-britanskih odnosih.

Obama o brexitu
V petek po srečanju z britanskim premierjem Davidom Cameronom je Obama dejal, da so ZDA prepričane, da ima članstvo Velike Britanije v EU-ju izključno prednosti. Priznal je sicer, da je to odločitev britanskih volivcev, a jih je obenem opozoril, da bi izstop iz EU-ja oslabil moč Otoka in škodoval trgovinskim vezem.