Dejmo Stisnt Teater se že 20 let poigrava s kratkimi oblikami gledališke improvizacije. Letos pa so na tradicionalnem festivalu TKNP v Metliki premierno uprizorili t. i. long form, ki temelji na obstoječi knjižni ali gledališki predlogi. Dolgo formo bodo na Cankarjadi predstavili Sašo Rajaković, Damir Leventić in Miha Brajnik. Foto: Cankarjada
Dejmo Stisnt Teater se že 20 let poigrava s kratkimi oblikami gledališke improvizacije. Letos pa so na tradicionalnem festivalu TKNP v Metliki premierno uprizorili t. i. long form, ki temelji na obstoječi knjižni ali gledališki predlogi. Dolgo formo bodo na Cankarjadi predstavili Sašo Rajaković, Damir Leventić in Miha Brajnik. Foto: Cankarjada
Jaka in sraka, razgibana 40-minutna predstava gledališča Unikat. Foto: Cankarjada
Ludovik Material: Matija Dolenc, Jernej Koren in Tina Perić. Elektro-punk bend obstaja od leta 2011, prvič so se širši javnosti predstavili na Klubskem maratonu 2011 v organizaciji Radia Študent, lansko leto pa so posneli album Passion for Red. Foto: Cankarjada
Impro Liga Ekshibicija bo zaključila festival v Borovnici. Medtem ko bodo gledalci lahko izzivali nastopajoče s predlaganjem čudnih tem, bodo nastopajoči občinstvo skušali zabavati s čim bolj komičnimi prizori, postavljenimi na pravkar podane teme. Nastopali bodo Erik Novak, Nejc Šmit in Sašo Stare. Foto: Cankarjada

Tradicionalni vrhniški gledališki festival, ki ima ime po tamkajšnjem najslavnejšem krajanu, bo Vrhniko in okoliške kraje do konca tedna ponovno naselil z gledališkimi in glasbenimi dogodki. Festival bo uvedla peklensko-skrivnostna drama Šentjakobskega gledališča, ki gledalca zapelje na temačno pot spraševanja o lastni in tuji eksistenci. V Zaprtih vratih se v prostoru, ki še najbolj spominja na čudno hotelsko sobo, znajdejo Garcin, Ines in Estelle in ob spraševanju, kje so in zakaj so pristali skupaj, se iz njihovih življenjskih zgodb postopoma izcimi marsikatera temna skrivnost.
V ljubezen in kompleksne odnose med žensko in moškim bosta z romantično humoresko s tragičnimi preobrati zagrizla Tina Janežič in Dušan Teropšič. Predstava Ugriz ju bo pahnila med iskanje ljubezenske sreče in dramatične epizode razočaranja in zmede, ki ju vedno znova vračajo na izhodišče romantičnega ideala. Otroci si bodo lahko ogledali lutkovno-igrano predstavo Jaka in Sraka gledališča Unikat ter se udeležili delavnice izdelovanja lutk.
Teater, ki stiska tudi dolgo formo in poznane zgodbe
Dejmo Stisnt Teater, ki se že 20 let poigrava s kratkimi oblikami gledališke improvizacije, se je letos prvič lotila dolge forme, ki temelji na obstoječi knjižni ali gledališki predlogi. Sašo Rajaković, Damir Leventić in Miha Brajnik bodo v Dolgi formi tako predstavili drugi obraz že poznane zgodbe, ki še nikoli ni bil pokazan. Otroci si bodo lahko ogledali lutkovno-igrano predstavo Jaka in Sraka gledališča Unikat ter se udeležili delavnice izdelovanja lutk.
Na Stand up večeru se bodo predstavili Sašo Stare, ki bo gledalce nasmejal z ukrivljenim pogledom na svojo debelušno postavo in odnosom do ženskega sveta, Žan Papič, ki se je po desetih letih nogometa lotil študija filozofije, Gašper Bergant, ki s črnim humorjem in navidezno neobzirnostjo ruši stereotip o zadržanosti Slovencev, in Nejc Šmit, ki rad preizkuša meje razumljivega, saj ga nasmeje tudi to, da se včasih ne razume niti sam.
Pripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik iz ekipe Za 2 groša fantazije, ki sta v preteklih letih ustvarila nekaj že kar legendarnih interpretacij ljudskih pravljic, bosta v Vroči župi predstavila kombinacijo svojih pripovedovalskih uspešnic in novih, še ne slišanih zgodb.
Glasbeni petek in sobota
Poleg gledališča in smeha festival v svoj program redno uvršča tudi izbrano glasbeno sproščanje. Letos bodo za to poskrbeli tričlanska elektro-punk prekmursko-ljubljanska naveza Ludovik Material, ki so se prvič širšemu občinstvu predstavili na Klubskem maratonu 2011. Koncertni večer bo dopolnil še DJ N'Toko. Sobota pa bo namenjena krompirju oziroma skupini, ki si je ime nadela po narečnem izrazu za krompir. Čompe, ki v etno zvoke prevajajo poezijo velikih slovenskih poetov Zajca, Rozmana, Kocbeka, Jesiha, so prepoznavni po radostnem zvoku in duhovitem glasbenem zapeljevanju, njihov prepoznavni glas pa pripada igralcu Janezu Škofu. Oder si bo s Čompami delila še skupina Dirty Sanchez, nekakšna etno fuzija balkana in flamenka z jazzom, funkom in občasno tudi z različnimi latino ritmi, ki bo z energičnimi skladbami poskrbela za uvod v plesni večer pod vodstvom DJ Tita.
"Ni primerno za ljudi brez humorja!"
Zaključek festivala bo pripdel Ekshibiciji Impro lige. Erik Novak, Nejc Šmit in Sašo Stare se bodo na oder podali brez scenarija, komične igrane prizore pa bodo, kot je značilno za Impro ligo, ustvarjali glede na predloge gledalcev. Gledalci prav s predlaganimi temami vplivajo na potek predstave, ki je tako vsakič drugačna. In kako improligaši vabijo na zaključek festivala? "Vsi, ki niste prepričani, ali lahko človek dejansko umre od smeha ali ne, boste imeli priložnost, da to v živo (ali mrtvo) preverite."