Foto:
Foto:
V letošnji sezoni so v ljubljanski operi in baletu izvedli tudi predstavo Zvedave ženske.

Pod vodstvom dirigenta Marka Gašperšiča so člani Opernega studia Opere in baleta izvajali arije iz Mozartove Figarove svatbe, Ballinijeve opere Capuleti in Montecchi, Verdijevega Requiema, Nabucca, Othella in Rigoletta, Händlove Mesije in arije iz opere Evgenij Onjegin Čajkovskega. Sklepni koncert sezone 2003/04 pa bo v petek ob 20.00, ko bodo člani opernega studia in solisti orkestra izvajali Mozartova, Rossinijeva, Rotova in Verdijeva dela.

Solisti
Na koncertu so nastopili solisti Vera Danilova, Ariana Debeljak, Ivan Andres Arnšek, Edvard Strah, Silvo Škvarč in Matej Vovk. Dirigent obeh koncertov Marko Gašperšič je član ansambla ljubljanske Opere SNG že od leta 1980. V letošnji sezoni je dirigiral Straussovega Netopirja, sicer pa med svoje najpomembnejše predstave šteje opere in balete Figarova svatba, Hrestač, Coppelia na Montmartru, Pikova dama in Vesela vdova.

Sopranistka Vera Danilova je solistka opernega zbora od začetka letošnje sezone, v kateri je pela Adelo v Netopirju in Rosaro v Zvedavih ženskah. Mlada makedonska sopranistka v Ljubljani deluje od leta 1998, ko se je vpisala na Akademijo za glasbo, kjer je prejela tudi Prešernovo nagrado te akademije.

Mezzosopranistka Ariana Debeljak ima v ljubljanski Operi daljši staž, saj je v tem ansamblu že pela v solističnih vlogah v operah Figarova svatba, Cigan baron, Traviata, Netopir, Tejrezijeve dojke in drugih operah. Debeljakova je tudi redna članica Komornega zbora Slovenicum, glasbeno udejstvovanje pa je v najstniških letih začela kot pevka, korepetitorica in zborovodkinja.

Baritonist Ivan Andres Arnšek se je poslušalcem v Sloveniji in tujini predstavil že s koncerti samospevov, kot solist na zborovsko-orkestralnih koncertih in član Slovenskega komornega zbora, v ljubljanski Operi, v kateri je od letošnje sezone solist, pa je nastopil med drugim v Netopirju, Tosci in Zvedavih ženskah.

V Münchnu je diplomiral tenorist Edvard Strah, ki je v Ljubljani kot solist debitiral z vlogo don Ottavija v Mozartovem Don Giovanniju. Letošnjo sezono je v Operi nastopal v Zvedavih ženskah, kot koncertni solist pa nastopa predvsem v tujini.

Basist Silvo Škvarč je v Operi zaposlen v zboru, interpretiral pa je že vloge ječarja v Tosci, notarja v Don Pasqualu in Martina v operi Prilika dela tatu. Prva predstava, v kateri je kot solist nastopil tenorist Matej Vovk, je bila Princeska na zrnu graha, kjer je pel vlogo ministra, med drugim pa je nastopil v operah Prilika dela tatu, Netopir in Zvedave ženske.

Petkova zasedba
Poleg omenjenih pevskih solistov bodo na sklepnem koncertu v petek nastopili tudi violinist Igor Grasselli, ki je deloval že v orkestrih Slovenske filharmonije in RTV Slovenija, od leta 1994 pa je član SNG-ja Opera in balet Ljubljana, klarinetist Tadej Kenig, ki je za svoje delo prejel že številne nagrade, med drugim je zmagal na mednarodnem tekmovanju Marca Fiorinda v Torinu v kategoriji solistični klarinet. Petkov koncert pa bo tudi koncert, s katerim bo svoj podiplomski študij na Akademiji za glasbo končal trombonist Andrej Sraka, ki je že med dodiplomskim študijem prejel študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za izjemne glasbene dosežke.