Staša Tušar na tekmovanju v Frankfurtu. Foto: Plesna zveza Slovenije
Staša Tušar na tekmovanju v Frankfurtu. Foto: Plesna zveza Slovenije
Plesalka in koreograf
Arnika Matko Juvančič in koreograf Mitja Popovski. Foto: Plesna zveza Slovenije

Večer pripravlja sekcija modernih tekmovalnih plesov pri Plesni zvezi Slovenije pod vodstvom predsednice in idejne vodje večera Fione Johnson Kocjančič. Scenarist in režiser predstave je Gašper Tič. V dveh predstavah ob 17.30 in ob 20. uri je nastopilo več kot dvajset plesalcev, ki so kot člani slovenske plesne reprezentance na svetovnih in evropskih prvenstvih v jazzu, modernu, show danceu, stepu in orientu z najbolje ocenjenimi tekmovalnimi koreografijami dosegli najboljše rezultate.

Na odru smo lahko občudovali Klaro Lainšček, Jana Ravnika, Petro Zupančič, modern člansko malo skupino s točko The force, Niko Horvat, Sabino Pajmon in Matica Bizjaka, mladinsko show dance formacijo s točko Another brick, pa malo skupino z Novicami, mladinsko modern malo skupino s točko Swiss knife, člansko malo skupino Terpsihore v koreografiji Simone Minisini, Barbaro Krašovec ter Arniko Matko Juvančič. Pod njihove zmagovalne koreografije se je podpisal Mitja Popovski. Videli smo tudi člansko malo skupino Terpsihore v koreografiji Simone Minisini.

Nastopili bodo številni mladi plesalci
Koliko treningov, fizičnih naporov in odrekanj je potrebnih, da sežeš v vrh, ve tudi dijakinja 1. letnika Gimnazije Bežigrad Staša Tušar, ki vse od leta 2009 posega po zlatih medaljah na državnih, evropskih in svetovnih prvenstvih ter pokalih v show danceu in jazzu. Predstavila se je s točko Harfa, skupaj z Ingrid Tušar pa še v točki Tehtnica čustev. Obe koreografiji sta delo koreografinje Mimi Marčac Mirčeta.

Tudi Sebastjan Vodlan se s plesom ukvarja že vse življenje. Od plesnega vrtca v šoli svojega očeta Dušana, prek standardnih in latinsko-ameriških plesov, kjer se je s tedanjo soplesalko Urško Klakočar uvrščal v sam vrh, pa stepa, kjer je že od leta 2000 tako rekoč nepremagljiv, in sicer kot posameznik, v parih in v malih skupinah. Njegov prvi učitelj stepa je bil Jadran Živkovič in prav Živkovič je tudi avtor koreografije, ki jo je bilo mogoče videti v Ljubljani Besame mucho in jo je Sebastjan odplesal skupaj z bratom Lukom.

Tino Turk in Mateja Vouška pa bomo videli v koreografiji Mirjam Podobnik Dan, ko se spoznava.
"Plešeš lahko samo v srcu"
Več kot dvajset plesnih točk bo povezanih v celoto intimne zgodbe nekdanje novinarke Nine Wabra Jakič. Kot so zapisali organizatorji, "živeti ne pomeni čakati, da nevihta mine. Ali, kot pravi Nina: Potrebno se je naučiti plesati v dežju. In plešeš lahko celo samo v srcu. Dokler to bije, je v tebi ples. Življenje."