Igralka Jana Zupančič v vlogi Maruše Rdečelaske. Foto: APT
Igralka Jana Zupančič v vlogi Maruše Rdečelaske. Foto: APT
Igralca Sebastijan Cavazza v vlogi Učitelja F in Pavle Ravnohrib v vlogi patološkega voajerja gospoda Antona. Foto: APT
Ples v dežju - prvi modernistični film zdaj še na odru

Gledališka predstava Ples v dežju, dramatizacija romana Dominka Smoleta in filma Boštjana Hladnika, je nastala v koprodukciji MGL-ja in APT-ja iz Novega mesta pod premišljeno režijsko taktirko Matjaža Bergerja in čutno dramaturgijo Nane Milčinski. Gre za projekt odrske upodobitve edinega Smoletovega romana Črni dnevi in beli dan iz leta 1958 in filma Ples v dežju, ki ga je Hladnik posnel leta 1961.

Koprodukcija Anton Podbevšek Teatra in Mestnega gledališča ljubljanskega
S svojimi vedenji so ustvarjalcem predstave priskočili na pomoč filmska interpreta Stojan Pelko in Zdenko Vrdlovec ter igralec Miha Baloh, ki je imel v Hladnikovem filmu vlogo Učitelja F. Pri pridobivanju vsebin za gledališko pa so ustvarjalci črpali tudi iz pisnih virov; monografije Gorana Schmidta o Dominiku Smoletu, v objavljenih Smoletovih pismih v Zbranih delih in v spominih Tarasa Kermaunerja.

Podoba sodobnega družbenega stanja
Po besedah režiserja predstave Matjaža Bergerja pri odrski različici Ples v dežju ne gre le za umetniško oddolžitev vrhunskima umetniškima stvaritvama, ampak v prvi vrsti za uprizoritveni spopad s temo, kako se zoperstaviti zagatnemu družbenemu stanju. Tako kot so Smoletovi intelektualno-umetniški junaki konec petdesetih let prejšnjega stoletja nesrečno tavali po svetu in iskali srečo v ljubezni ter v karieri, Berger tudi sodobno družbeno stanje označuje za enako - nenavdihujoče in turobno.

Pri APT-ju so zapisali, da je "brezčasnost dogajanja postavljena v sublimno strukturo, ki jo potuji membrana, ki omogoča mizanscensko globino polja, in je tudi zaslon (fantazme), ki sledi tridelni strukturi asociacij, sanj in realnega glavnih junakov".

Kdo se bo ujel v brezčasni prostor?
V brezčasni prostor vstopijo Jana Zupančič, ki nastopi v vlogi Maruše Rdečelaske, in Sebastijan Cavazza - v vlogi Učitelja F., ki upodobita nesojeni par, ki mu življenje križajo Šepetalec v vlogi Jake Laha, ki je alternacija igralca Akire Hasegawa, patološkega voajerja gospoda Antona upodablja Pavle Ravnohrib. Na gledališkem podiju se znajdejo tudi pripovedovalka Magda in Zvezda Nedosežna, ki jo senzibilno in intimno prikaže Barbara Ribnikar, ter pomembne intervencije Natakarja, Moža in Voznika - Tomislava Tomšiča. Predstavo soustvarjajo kostumograf Alan Hranitelj, avtor glasbe Peter Penko, avtor intermedijske intervencije Igor Štromajer, lektorica Barbara Rogelj in oblikovalci zvoka Uroš Bon, svetlobe Simon Žižek ter videa Gašper Brezovar.

Ples v dežju - prvi modernistični film zdaj še na odru