Praizvedba predstave Moj sin samo malo počasneje hodi je bila 26. novembra 2011. Foto: Mara Bratoš/ZKM
Praizvedba predstave Moj sin samo malo počasneje hodi je bila 26. novembra 2011. Foto: Mara Bratoš/ZKM
Predstava poskuša odgovoriti na vprašanje, kako sprejeti Drugega, osebo, ki je drugačna, ki jo ljubimo in ji ne moremo ali ne znamo pomagati. Foto: Mara Bratoš/ZKM

V soboto ob 19.30 bo na velikem odru SNG Drama Ljubljana z uprizoritvijo Moj sin samo malo počasneje hodi Ivorja Martinića v režiji Janusza Kice gostovalo Zagrebško gledališče mladih.

Predstava govori o o zapletenosti družinskih odnosov. V središču sta mati in sin, ob njima pa cela vrsta zapletenih družinskih razmerij, ki pridejo do izraza med praznovanjem Brankovega (sinovega) petindvajsetega rojstnega dne. Preveč skrbna mati, ki se pretirano posveča svojemu sinu, dementna babica ter nora teta in njen zmedeni mož so le nekateri od protagonistov predstave, ki izpostavlja nesporazume,nesoglasja, generacijske konflikte, zakonske težave ... s katerimi se ljudje vsak dan srečujemo.

Ivor Martinić se je rodil v Splitu, leta 2003 je vpisal študij dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti v Zagrebu. Od leta 2005 dela kot dramaturg in avtor priredb pri produkcijah v Dječjem kazalištu Dubrava, v gledališču Mala scena, Teatru &TD, na Eurokazu, na Rječkim ljetnim noćima in v ZKM-ju. Pogosto sodeluje s Hrvatskim radiem, ki je v svojem dramskem programu uprizoril vse njegove drame

Njegove igre so prevedene v angleški, francoski, nemški, bolgarski, norveški, portugalski, slovenski, italijanski in španski jezik, nekateri prevodi pa so tudi natisnjeni. Je eden od ustanoviteljev medmrežnega portala hrvaške dramatike Drame.hr.

V sezoni 2010/11 je v Zagrebačkom kazalištu mladih priredil pravljico Grdi raček H. C. Andersena za istoimensko produkcijo v režiji Roberta Waltla.

V sodelovanju s SNG Drama Ljubljana podarjamo par vstopnic za ogled predstave. Na mmc-kultura@rtvslo.si do petka, 31. maja, ob 12.00 pošljite odgovor na nagradno vprašanje:
Katerega leta se je rodil Ivor Martinić?