Po večkrat prestavljenem odprtju Bolšoj teatra se bo to končno zgodilo oktobra ali novembra letos. Foto: EPA
Po večkrat prestavljenem odprtju Bolšoj teatra se bo to končno zgodilo oktobra ali novembra letos. Foto: EPA
Bolšoj teater
Posamezni detajli stare operne in baletne hiše so zahtevali ponoven nanos pozlate. Foto: EPA

Trenutno naj bi bilo končanih 90 odstotkov dela prenove, prvi obiskovalci pa naj bi skozi vrata znamenitega teatra vstopili oktobra ali novembra letos. Bolšoj teater je zaprt od leta 2005, ko je bilo napovedano, da naj bi se zastor ponovno dvignil leta 2008, vendar so zaradi domneve korupcije, poneverb in čezmerne porabe sredstev dokončanje del večkrat prestavili. Leta 2009 so prenovo gledališča naložili podjetju Summa Capital, katerega predstavnik Mihail Sidorov je zdaj medijem končno oznanil veselo novico, da je glavnina del narejena, in napovedal, da se lahko odprtja veselijo jeseni.

Uvajanje novosti s spoštovanjem tradicije
"Več kot 5 kilogramov zlatih lističev je bilo potrebnih za pozlato posameznih delov gledališča in velikih lestencev," so povedali na Summa Capital. Operni in baletni ansambel bosta imela odslej na voljo dvojni premični oder. Ta ohranja duh starih rahlo proti gledalcem nagnjenih odrov, prava redkost, ki je marsikateri tuji igralci niso vajeni. Povečali so prostor za orkester, v katerem se lahko odslej namesti 135 glasbenikov, tudi ta je premičen in opremljen z novo akustiko.
Poškodbe hujše, kot sprva domnevali
Znameniti strop Bolšoj teatra z desetimi muzami na modrem ozadju je po devetih mesecih restavratorskega dela ponovno zasijal v prvotnih barvah. Stavba, ki so jo zgradili leta 1856 v bližini Kremlja, je pod boljševiško oblastjo doživela več neustreznih posegov in sprememb.
Prenovitvena dela so se zavlekla tudi, ker so bile poškodbe večje, kot so sprva domnevali. Do zdaj je prenova stala najmanj 580 milijonov evrov, ruske oblasti pa so leta 2009 krivdo za povišanje stroškov pripisala graditelju.