Ivo Brešan (27. maj 1936-2. januar 2017). Foto: Wikipedia
Ivo Brešan (27. maj 1936-2. januar 2017). Foto: Wikipedia
Sabina Koželj Horvat
Oba Brešanova romana, ki sta dostopna tudi v slovenščini - Nič svetega in Izpovedi nekarakternega človeka - je prevedla Sabina Koželj Horvat. Foto: YouTube

V slovenščini sta dostopna njegova romana Nič svetega in Izpovedi nekarakternega človeka, oba sta izšla v prevodu Sabine Koželj Horvat.

Uprizoritve po evropskih odrih
Leta 1936 rojeni Brešan je začel pisati v sredini 50. let prejšnjega stoletja, svoj prvi večji uspeh je doživel leta 1971 z delom Predstava Hamleta v vasi Mrduša Donja. Dramo po poročanju hrvaškega časnika Jutranji list prežemata "kritika totalitarizma in groteska", med drugim so jo uprizorili v Avstriji, Nemčiji, na Švedskem, Danskem, v Estoniji in na Poljskem. Zanjo je prejel Sterijevo in Gavellovo nagrado.

Po drami Predstava Hamleta v vasi Mrduša Donja je Krsto Papić posnel tudi zelo dobro sprejet film, v katerem sta nastopila Rade Šerbedžija in Milena Dravić. Mnogi se spomnijo tudi filmov, ki ju je ustvaril skupaj s sinom, režiserjem Vinkom Brešanom - Kako se je začela vojna na mojem otoku in Maršal.

Zelo ploden književnik
Brešan je za seboj pustil 23 dram, 12 romanov, dve zbirki kratkih zgodb in osem filmskih scenarijev. Med njegova najbolj znana dela poleg prej omenjenih spada še drama Svečana večerja v pogrebnem zavodu, za katero je prav tako prejel Gavellovo nagrado, ter deli Spletke in Utvare. Za roman Katedrala je leta 2001 prejel hrvaško nagrado Vladimirja Nazora za življenjsko delo in leta 2008 še nagrado Ksaverja Šandorja Gjalskega.

Ivo Brešan se je rodil leta 1936 v Vodicah pri Šibeniku. Na Filozofski fakulteti v Zagrebu je študiral slavistiko in filozofijo, diplomiral je leta 1960. Od tedaj je poučeval na šibeniški gimnaziji, med letoma 1983 in 2002 pa je bil umetniški vodja tamkajšnjega Centra za kulturo in Mednarodnega otroškega festivala. Postal je tudi ravnatelj Šibeniškega gledališča.

Ivo Brešan je umrl v torek v 81. letu starosti v hrvaški prestolnici, je poročal Jutarnji list.