Karel Brišnik je obvladal celoten igralski razpon od Miklavža pa vse do doktorja Fausta (v radijski igri iz leta 2007). Foto: LGL
Karel Brišnik je obvladal celoten igralski razpon od Miklavža pa vse do doktorja Fausta (v radijski igri iz leta 2007). Foto: LGL

V LGL-ju je Brišnik ustvaril več kot 100 vlog, širšim množicam pa je najbolj poznana njegova vloga svetega Miklavža, s katero je zadnjih 15 let razveseljeval otroke po ljubljanskih ulicah.

Lutke, zapostavljena umetnost
Brišnik se je nekaj let po diplomi na AGRFT-ju zaposlil v Primorskem dramskem gledališču Nova Gorica. Leta 1986 je postal stalni član ansambla LGL, kjer je veljal za enega najboljših govornih interpretov. ("Lutkovno gledališče je zelo posebno in terja bolj kompleksen profil človeka kot pa tako imenovano živo gledališče, čeprav v Sloveniji lutkarstvo ni dovolj cenjeno," je Brišnik lani razložil v intervjuju za Dnevnik). Njegov učitelj in mentor je bil Ivan Mrak.

Vsestranski humanist
Bil je klasično razgledan humanist z mnogo talenti, pisal je pesmi in pravljice za otroke, v gledališču je poleg svojega osnovnega poklica deloval tudi kot režiser, dramaturg in avtor besedil, so zapisali v LGL-ju. "O vlogi razmišljaš 24 ur na dan. Delaš jo, ko spiš, ko sprehajaš psa. Delaš jo na vajah, ki sicer trajajo osem ur, a ko prideš z vaj, v glavi nikakor nisi prost. Tako je od pamtiveka do danes," je Brišnik še povedal v zgoraj omenjenem intervjuju.