Predstava naj bi govorila o Lorcovi usmrtitvi pa tudi o smrtih tisočev drugih Špancev. Foto: EPA
Predstava naj bi govorila o Lorcovi usmrtitvi pa tudi o smrtih tisočev drugih Špancev. Foto: EPA

Predstava Lorca eran todos (Vsi so bili Lorca) se ukvarja z usmrtitvijo slavnega španskega pesnika in tisočev drugih, ki so umrli v španski državljanski vojni med letoma 1936 in 1939 ter med diktaturo generala Francisca Franca. Rubianes in gledališče, v katerem bi morala biti drama na sporedu, sta prejela na stotine groženj in kritike nasprotne politične strani. Razsrdil jih je zlasti igralčev nastop na španski televiziji, v katerem je udrihal čez politiko.

Ta je v Španiji še vedno vroča tema, sploh pa je na trenutke sporno govoriti o strogi delitvi, v Španiji znani kot crispacion; prebivalci vzhodnega in osrednjega dela Pirenejskega polotoka imajo različna mnenja o Francovi vladavini ter tem, komu biti bolj pripadajoč - svoji regiji ali državi.

Umik predstave iz gledališča Teatro Espanol, v katerem naj bi bila igra na sporedu med 19. in 24. septembrom, je tako postal tudi kost za glodanje katalonskih separatistov - Katalonija, iz katere izhaja tudi Rubianes, se je pritožila zaradi omejevanja svobode govora v Madridu, Rubianes pa je prestolnico države primerjal tudi z Afganistanom, ko je bil še pod talibansko vlado.