Déjà vu: s prav takimi grožnjami s stavko se je Scala ukvarjala lani ob istem času (takrat je bila pod vprašajem premiera opere Tristan in Izolda). Foto: EPA
Déjà vu: s prav takimi grožnjami s stavko se je Scala ukvarjala lani ob istem času (takrat je bila pod vprašajem premiera opere Tristan in Izolda). Foto: EPA
Stephane Lissner
Francoz Stephane Lissner je prvi Neitalijan v zgodovini, ki je zasedel ravnateljski stolček Scale. Nedavno je zanikal vse glasnejše govorice, da ga uspešno snubi opera v Madridu. Foto: EPA

Ravnatelj Scale Stephan Lissner, ki je pred kratkim sprejel, da bo milansko operno hišo vodil najmanj do leta 2013 (govorilo se je, da bo zaradi vseh težav institucije v zadnjem času presedlal k madridskemu Teatro Real), je moral priznati, da tudi letos nad začetkom operne sezone - podobno kot lani - visi grožnja stavke.
Okrog 60 članov orkestra in 40 zboristov, članov sindikata Fials, grozi s stavko 7. decembra - na dan, ko naj bi s svečano premiero Verdijeve opere Don Carlos pod taktirko dirigenta Danieleja Gattija najstarejša operna hiša na svetu zajadrala v novo sezono.

Povišica bo, a ne zadostna
Sindikat Fials opozarja na po lastni oceni nepravično delitev dobička od prodaje pravic za televizijske in radijske prenose oper v izvedbi Scale. "Upornikom" se zdi, da napovedano povišanje plač v hiši ne ustreza tistemu, kar so si "izposlovali" drugi sindikati.

Ne glede na to, da le del od 900 sodelavcev Scale podpira protest sindikata Fials, se lahko zgodi, da bo začetek sezone zares padel v vodo. Poleg izgubljenega zaslužka (ta bi nanesel dva in pol milijona evrov) bi bil to velik udarec za ugled ustanove.

Apel na kolektivni čut
Iz Scale je preteklo soboto prišla vest, da zadnje tri ponovitve operete Vesela vdova Franza Leharja (19., 22. in 23. novembra) odpadejo. Lissner, ki je obenem tudi glasbeni vodja Dunajskih slavnostnih tednov (Wiener Festwochen), je sodelavce pozval k enotnosti: "Strniti moramo vrste. Brez sodelovanja v teh zadnjih štirih letih ne bi uspeli opraviti vseh nalog, ki smo jih."