S seje sveta so sporočili, da potekajo dejavnosti, povezane z reševanjem prostorske problematike gledališča in krepitvijo prepoznavnosti gledališča v Novi Gorici in na Goriškem. Foto: www.primorska.info
S seje sveta so sporočili, da potekajo dejavnosti, povezane z reševanjem prostorske problematike gledališča in krepitvijo prepoznavnosti gledališča v Novi Gorici in na Goriškem. Foto: www.primorska.info
SNG Nova Gorica potrebuje tudi okrepitev igralskega ansambla, ki ga je v letošnji sezoni zapustilo nekaj igralcev. Foto: www.primorska.info

Poleg tega, da je svet, ki vse do zdaj ni odobraval potez vodstva (nekdanjemu direktorju Mojmirju Koniču so nezaupnico izrekli tudi s peticijo, strinjali pa so se z nastavitvijo Borisa Kobala kot pomočnika direktorja, a je ta pozneje z mesta sam odstopil), izrazil svojo podporo vodstvu, so izrazili željo, da novogoriški teater ponovno prevzame vlogo vodilne kulturne institucije na Primorskem, ki jo ima tudi zaradi statusa nacionalnega gledališča.

Predstavitev prvih potez
V.d. direktorja gledališča Jožko Čuk in v.d. umetniškega vodje Srečko Fišer sta svetu predstavila svoje prve poteze, strojene od 15. aprila dalje. Trenutno v gledališču potekajo pogovori z zaposlenimi, na podlagi katerih bosta vodilna ugotovila, ali je v hiši dovolj pozitivne energije in usmerjenosti k skupnemu cilju, kar je predvsem visoko kakovostno umetniško ustvarjanje za zadovoljitev publike.

Nekaj programskih sprememb
Zaradi zagotovitve in izpeljave tekoče sezone pa je bilo potrebno sprejeti in izvesti nekaj popravnih ukrepov. Maja sta predvideni dve premieri - Čudež v Šarganu in Pot v Jajce, ki nastaja v koprodukciji s SNG-jem Drama Ljubljana, medtem ko se junija obetajo programske spremembe. Pri mednarodnem projektu ETC (European Theatre Convention) Orient-Express bo gledališče sodelovalo namesto z načrtovano predstavo Tetovirane duše s svojo produkcijo Orkester Titanik. V okviru projekta pa bosta dva sklopa dogodkov, in sicer 19. in 20. junija v Ljubljani ter med 21. in 24. junijem v Novi Gorici.

Zadnjo načrtovano abonmajsko predstavo Tetovirane duše bo SNG Nova Gorica nadomestilo s predstavo Eda (Zgodba bratov Rusjan), ki je nastala v koprodukciji s Slovenskim mladinskim gledališčem iz Ljubljane. Za abonente bodo predstavo na novogoriškem odru uprizorili septembra, v okviru praznovanj obletnice Edvarda Rusjana. V juniju se bo, tako kot je v navadi, začel vpis abonmaja za sezono 2009/10.

Festival mreže NETA (Nove evropske teatrske akcije) bodo zaradi ustreznejšega termina izvedli skupaj s Slovenskim stalnim gledališčem Trst v začetku oktobra v Trstu in Novi Gorici.