Najnovejša Severjeva nagrajenka Nataša Barbara Gračner je oktobra letos prejela tudi Borštnikovo nagrado za igro v uprizoritvi Gospoda Glemblajevi v izvedbi SNG Drama Ljubljana. Foto: BoBo
Najnovejša Severjeva nagrajenka Nataša Barbara Gračner je oktobra letos prejela tudi Borštnikovo nagrado za igro v uprizoritvi Gospoda Glemblajevi v izvedbi SNG Drama Ljubljana. Foto: BoBo
Branko Jordan
Branko Jordan se je rodil v Novem mestu leta 1977. Na oddelku za dramsko igro in umetniško besedo na ljubljanskem AGRFT-ju je diplomiral leta 2002, dodatno se je izobraževal na International School of Theatre Antropology. V sezoni 2003/2004 je bil član SLG Celje (Tartuffe, Koža, Metamorfoze), med letoma 2004 in 2008 je bil član Prešernovega gledališča Kranj (Werther & Werther, Drame princes, Spletkarstvo in ljubezen, Kralj Lear, Moje pesmi moje sanje, Hedda Gabler, Revizor idr.), nastopil je v dveh celovečernih filmih Instalacija ljubezni in Zmaga ali Kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine, leta 2009 pa je postal stalni član Drame SNG Maribor. Foto: Drama SNG Maribor / Damjan Švarc

Prestižne nagrade je Sklad Staneta Severja podelil nocoj v Škofji Loki. Žirija v sestavi Damjana Černe, Staša Mihelčič, Tea Rogelj, Alenka Bole Vrabec in Branko Šturbej je nagradi za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih dodelila Nataši Barbari Gračner iz SNG Drama Ljubljana za vlogi Jelene Nikolajevne Krivcove v Malomeščanih in Baronice Castelli-Glembay v Gospodi Glembajevih ter Branku Jordanu iz Drame SNG Maribor za Viconta de Valmon v Nevarnih razmerjih.

"Prečudovita nagrada"
Kot je poudarila Gračnerjeva, je Severjeva nagrada vsekakor vsakemu igralcu izredno ljuba nagrada in ima prav posebno mesto. "Sama pa imam do te nagrade še nek emotivni pristop, saj je moja babica v sokolskem društvu v Škofji Loki igrala kot amaterska igralka in je tudi ona zelo počaščena, da letos jaz prejmem to nagrado," je pojasnila Gračnerjeva.

"Prečudovita je Severjeva nagrada, ker mi je Stane Sever, čeprav ga nisem imel priložnosti spoznati, ostal v gledališkem spominu kot pokončna, etična oseba z vrhunskim igralskim razponom," je bil nagrade vesel tudi Jordan, ki je pred leti že dobil študentsko Severjevo nagrado. "Sedaj se z veseljem vračam na oder po to pravo, profesionalno nagrado," je dejal Jordan.

Letošnjo nagrado za igralsko stvaritev študenta dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) si delita študentki dramske igre Ana Urbanc za vlogo Filaminte v Molierovi komediji nravi Učene pičke ali Naj svet šumi in Ajda Smrekar za vlogo Kasije v predstavi Julij Cezar. Za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču pa je bil za vlogo Jonnyštamperledeja v drami Kripl z Inishmaana nagrajen Miha Zrimšek.

V prihodnosti tudi lutkovne nagrade?
Žirija je izbirala med igralci, ki so jih za njihove dramske dosežke v premiernih uprizoritvah od 30. septembra 2011 do 30. septembra letos predlagala slovenska poklicna gledališča, profesionalna-izveninstitucionalna gledališča in profesionalne gledališke skupine, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, odbori združenja v posameznih gledališčih, AGRFT ter Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Petčlanska žirija letošnjih Severjevih nagrad sicer meni, da bi bilo smotrno v prihodnje, ko se bodo vrnili bolj svetli in do kulture bolj prijazni časi, podeljevati tudi nagrado Sklada Staneta Severja za igralske dosežke na lutkovnem področju. Pregled dozdajšnjih Severjevih nagrad namreč kaže, da lutkarji nagrado prejmejo zelo redko oziroma le izjemoma.

Sklad Staneta Severja, ki je bil ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca, je letos Severjeve nagrade podelil že 42. zapored. Podelitev vsako leto decembra poteka v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo, monodramo Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega Krotko dekle. Igralca pa se vsako leto spomnijo tudi v Ribnici na Pohorju, kjer je 18. decembra 1970 umrl.