"V pravljicah pogosto srečamo princeske, a v tej slovenski pripovedki jih je kar osemnajst," so ustvarjalci zapisali v sinopsis predstave. Foto: Invisible Wall Productions
The Weird Tree
Likovno podobo predstave je zasnovala slovenska ilustratorka Eva Mlinar. Foto: Invisible Wall Productions

Premierna predstava od skupaj petih, ki bodo na sporedu do 29. avgusta, je bila v nedeljo v gledališču The Robert Moss Theatre at 440 Studios v East Villageu.

Projekt Petkovška, ki je pred kratkim diplomiral na univerzi Columbia, je podprlo tudi slovensko veleposlaništvo s sedežem v Washingtonu. Prvotno je šlo za študijsko delo, ki ga je Petkovšek priredil za festival, na katerem dva tedna v avgustu predstavijo približno 200 del, ki so izbrana iz veliko večjega števila predlogov. Na koncu bodo izbrali 20 predstav, ki bodo na sporedu še dva tedna v septembru.

Otroška pravljica, ki je pustila globoko sled
Petkovšek je povedal, da je kot otrok poslušal kaseto s pravljico Čudno drevo na strani A (medtem, ko je oče v kuhinji pomival posodo), ki se mu je zajedla globoko v spomin. Pozneje je ugotovil, da gre za čudovito alegorijo o tem, kako življenje ljudi pogosto skrene iz smeri, ki so si jo zastavili, in prednje postavi nove izzive.

Pravljica govori o mladeniču, ki se povzpne na najvišje drevo v kraljestvu, da bi kralju prinesel njegov sadež; za nagrado se bo potem lahko poročil s princeso. V drevesu potem namesto tiste ene na tleh najde 18 drugih princes. V predstavi nastopajo sonce, luna, veter, hudič in drugi. Petkovšek pravi, da gre za duhovno pot, na kateri se je treba vprašati, kdo si in kaj je pomembno zate v določenem trenutku; pripovedka človeka na novo umesti ne le v odnosu s samim seboj, ampak tudi z vesoljem.

V predstavi producentke Jenny Ainsworth iz hiše Invisible Wall Productions nastopajo Grace Denoncourt, Michael Donaldson, Ken Jackson, Eunyoung Bona Jung in Jeanne Lauren Smith. "Vsi igralci so dobri; hkrati izvajajo subtilne in karikirane telesne gibe, da utelešajo številne like, ki jih igrajo," so v svoji recenziji zapisali na portalu Ny Theatre Now. "Čeprav še vedno ne razumem čisto, kaj se zgodi z junakom in njegovimi 18 princeskami, sem bila ves čas fascinirana. Tudi če je definicija "čudnosti" "nenavadnost" in "ne od tega sveta", potem Čudno drevo več kot izpolni obljubo."

Petkovšek je v New Yorku letos že predstavil glasbeni Ep o Gilgamešu v gledališču Connely, prav tako v East Villagu. Če ne bi bil umetnik, bil bil "kake vrste znanstvenik", je povedal v nedavnem intervjuju, ki bo proučeval "vesolje, medicino ali biologijo".