Pročelje Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Foto: SSG Trst/Facebook
Pročelje Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Foto: SSG Trst/Facebook

Moto sezone 2022/2023 Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu je Nad oblaki. Peterico uprizoritev in koprodukcij bo skupaj z gostujočo predstavo sestavljalo osnovni program. Abonenti bodo lahko izbirali še med tremi sklopi večernih, popoldanskih in monodramskih predstav. Sklopi bodo ponujali devet uspešnih uprizoritev drugih slovenskih gledaliških hiš, so sporočili iz SSG-ja Trst.

V prihodnji sezoni bo znova na voljo družinski abonma s štirimi predstavami za otroke. SNG Gorica bo kot običajno imel svoj abonma, ki obsega osem dogodkov. Ob tem bo SSG Trst prisoten na odrih slovenskih kulturnih društev z novo izvenabonmajsko predstavo, nadaljeval pa bo tudi vrsto sodelovanj na gledališkem, glasbenem in plesnem področju.

Direktor SSG-ja Trst Danijel Malalan je o konceptu programa prihodnje sezone zapisal, da "za mnoge velja rek, da so z glavo vedno med oblaki, sanjači, naivneži, v bistvu pa optimisti, ki iščejo pozitivno stran vsega in si skušajo urediti nebesa ali raj na zemlji, na trdnih tleh, kljub strahu in negotovosti".

Podžupanja Občine Trst Serena Tonel, predsednica SSG-ja Trst Breda Pahor in direktor SSG-ja Trst Danijel Malalan so v muzeju Sartorio predstavili prihodnjo gledališko sezono. Foto: SSG Trst
Podžupanja Občine Trst Serena Tonel, predsednica SSG-ja Trst Breda Pahor in direktor SSG-ja Trst Danijel Malalan so v muzeju Sartorio predstavili prihodnjo gledališko sezono. Foto: SSG Trst

Novo sezono bo odprla koprodukcija z SNG-jem Nova Gorica in Glasbena matico Kakor v nebesih finskega avtorja Kaya Pollaka v režiji Sama M. Strelca. Gre za odrsko priredbo scenarija istoimenskega filma As It Is in Heaven iz leta 2004, ki je bil nominiran za oskarja za najboljši tuji film. Skozi zgodbo sledimo uspešnemu dirigentu, ki prekine svojo kariero in se vrne v rojstno vas na severnem delu Švedske, kjer se njegovo življenje spremeni ob stiku z lokalnim cerkvenim zborom.

V počastitev stoletnice rojstva Piera Paola Pasolinija je Jaka Andrej Vojevec napisal besedilo in bo tudi režiral predstavo Pina in Pierpaolo, ki prinaša zgodbo Pasolinijevega prijateljstva z violinistko Josipino Kalc, ki se je rodila na Opčinah.

Naslednja uprizoritev si bo za snov vzela novelo Vladimira Bartola. Zaživela bo v režiji Andželke Nikolić, ki bo prvikrat sodelovala s to gledališko hišo. Predstava z naslovom Nekaj v zraku se bo poigrala z različnimi uprizoritvenimi žanri in bo obravnavala dinamike poslovno-zasebnih odnosov.

Ivana Djilas bo režirala predstavo Mario in Čarodej po romanu Thomasa Manna. Zgodba s političnim ozadjem pripoveduje o čarovniku, ki uporablja svoje mentalne spretnosti za nadzor svojega občinstva tako kot oblast, ki obstaja zaradi neracionalnosti občinstva.

Pravljica za odrasle Cesarjeva nova oblačila Milana Jesiha po Andersenu bo sklenila niz hišnih uprizoritev. Režiser Luka Marcen bo v predstavi, ki bo koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj in Cankarjevim domom, raziskoval razmerja med videzom in resnico ter odnos do avtoritete.

Osnovni abonmajski program bo vseboval kot običajno tudi gostujočo predstavo, ki bo tokrat segla v starogrško klasiko z Evripidovimi Trojankami. Drama je obsodba nepravičnih vojn, sprašuje se o odgovornosti in krivdi zanje. Režiser predstave SNG-ja Nova Gorica je Jaša Kocelj.

Na vrhuncu poletja bo mogoče obiskati tudi premiero izven abonmaja, ki bo 27. julija na Proseku. Kot poklon SSG-ja Trst 120-letnici Dramatičnega društva in stoletnici smrti Jake Štoke bo režiserka Jasmin Kovic priredila in uprizorila burko kontovelskega vsestranskega ustvarjalca Anarhist.