Slovensko narodno gledališče Maribor bo naslednje leto ob lastni produkciji dejavno sodelovalo v programskih sklopih projekta Evropska prestolnica kulture. Foto: www.slovenia.info
Slovensko narodno gledališče Maribor bo naslednje leto ob lastni produkciji dejavno sodelovalo v programskih sklopih projekta Evropska prestolnica kulture. Foto: www.slovenia.info
Dunajska državna opera
V mariborski Operi kot enega vrhuncev prihajajoče sezone izpostavljajo gostovanje Dunajske državne opere februarja 2012 z Mozartovo opero Figarova svatba. Foto: EPA
direktor Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor Danilo Rošker
Direktor Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor Danilo Rošker v sezoni 2011/12 napoveduje dvig umetniške ravni lastnih produkcij.

V mariborski gledališki hiši so predstavili tudi Simfonični cikel in koncertni cikel Plus. Obenem je Rošker napovedal, da bodo ob ambiciozno zastavljeni lastni produkciji vse svoje umetniške ansamble, prostorske zmogljivosti in tehnične strokovnjake ponudili tudi za izvedbo projektov EPK 2012. "In ne samo to. V programskih sklopih EPK-ja bomo dejavno sodelovali bodisi z lastnimi projekti bodisi z domačimi in mednarodnimi produkcijami, ko bomo k sodelovanju povabili svetovno znane gledališke in glasbene ustvarjalce," je na tiskovni konferenci povedal Rošker.

Dva sklopa v Drami
Repertoar Drame v zadnjih letih po besedah umetniškega direktorja Drame Vilja Ravnjaka zaznamujejo dramska besedila, ki so problemsko aktualna in se živo dotikajo današnje stvarnosti. Program Drame v prihajajoči sezoni sestavljata dva vsebinska sklopa. Prvi se ukvarja z iskanjem smisla življenja in gledališkega ustvarjanja, vanj pa sodijo predstave Zborovanje ptic v režiji Jerneja Lorencija, Sedem nadstropij v režiji Luke Martina Škofa in Paradoks o igralcu v režiji Sebastijana Horvata. V drugem sklopu je poudarek na problematiki partnerskih in spolnih razmerij, v njem pa bodo predstavili Nevarna razmerja v režiji Aleksandra Popovskega in Sen kresne noči v režiji Damirja Zlatarja Freya.

Kot dodatni del rednega programa bo Drama v prihodnji sezoni pripravila novo uprizoritev za otroke po pesniškem besedilu Toneta Pavčka Juri Muri v Afriki v režiji Branke Nikl Klampfer, novost dodatnega programa pa so tudi samostojni igralski umetniško-raziskovalni avtorski projekti, ki jih bodo pripravili člani in članice Drame.

Kaj bosta ponudila Opera in Balet?
Eden izmed vrhuncev sezone Opere bo po besedah njenega umetniškega direktorja Janka Kastelica gostovanje Dunajske državne opere februarja 2012 z Mozartovo opero Figarova svatba. Novo sezono Opere sicer začenjajo Hoffmannove pripovedke v režiji Juna Agunia in pod taktirko Marka Letonje, nadaljujejo Črne maske pod taktirko Uroša Lajovica in Vesela vdova v režiji Huga de Ane in pod taktirko Wolfganga Bozica, končuje pa Ljubezenski napoj v režiji Cesara Lievia in pod taktirko Ivana Repušića.

Mariborski Balet bo premierno uprizoril Don Kihota Ludwiga Minkusa po Mariusu Petipaju v koreografiji Krzysztofa Nowogrodzkega in pod taktirko Alekseja Baklana ter Hommage a Stravinsky na glasbo Igorja Stravinskega v koreografiji Edwarda Cluga in pod taktirko Mikhaila Sinkevicha. "V zadnjih nekaj letih nam je uspelo zgraditi ugleden železni repertoar, ki si ga želimo ohraniti in še naprej razvijati z novimi predstavami," je povedal umetniški direktor Baleta Edward Clug.

Letos tudi abonma za otroke
Cikel Simfoničnega orkestra SNG Maribor bo v sezoni 2011/12 ponudil šest koncertov pod taktirko Roberta Trevina, Corneliusa Mandeaua, Ivana Repušića, Martina Kerschbauma, Wolfganga Bozica in Simona Robinsona. V koncertnem ciklu Plus bo poudarek na glasbeni poustvarjalnosti hišnih glasbenikov in njihovih kolegov soizvajalcev.

Ob tradicionalni ponudbi abonmajev Drame, Opere in Baleta, Simfoničnega cikla in koncertnega cikla Plus v SNG Maribor letos razpisujejo tudi Otroški gledališki abonma. Abonma vsebuje balet Bil sem Peter Pan, ki ga je Clug postavil s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor, otroško igro Vilinček Maje Borin v režiji Branke Nikl Klampfer in otroško opero Vitje Avsca Kdor upa, ne odneha pod taktirko Simona Robinsona.