SSG po zapletih v zvezi s financiranjem sicer skrčeno sezono začenja v četrtek s predstavo Čehova Uh, Ljubezen. Foto:
SSG po zapletih v zvezi s financiranjem sicer skrčeno sezono začenja v četrtek s predstavo Čehova Uh, Ljubezen. Foto:
Ministrica je še spomnila, da so bila sredstva za financiranje v letu 2010 v višini 157.000 evrov konec lanskega leta prenešena z urada za Slovence v zamejstvu in po svetu na ministrstvo za kulturo. Foto: MMC RTV SLO
Nekateri poslanci so se zavzeli za razpravo o manjšinski problematiki na kateri izmed sej državnega zbora, kar je podprl tudi minister Žekš, ki je še spomnil, da je premier Borut Pahor v teh dneh v zvezi s problematiko pisal italijanskemu kolegu Silviu Berlusconiju. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Kot je poudarila ministrica za kulturo Majda Širca, je v nacionalnem interesu Slovenije, da Slovensko stalno gledališče v Trstu ostane v mreži italijanskih nacionalnih gledališč, saj ima tam tudi svoj zakon, mora pa se tesneje povezati v mrežo slovenskih gledališč, s katerimi se bo odslej lahko tudi enakopravno potegovalo za programska sredstva.

Gledališče bo sofinancirano prek neposrednega poziva
Ministrica je še spomnila, da so bila sredstva za financiranje v letu 2010 v višini 157.000 evrov konec lanskega leta prenešena z urada za Slovence v zamejstvu in po svetu na ministrstvo za kulturo. Spregovorila je še o tem, da bo gledališče sofinancirano prek neposrednega poziva, ki mu je bil posredovan 6. januarja, medtem ko so ga drugi zavodi prejeli že prej.

Podobno kot Širčeva je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš poudaril, da je gledališče bilo in je "v naročju Italije", Slovenija pa ga v sicer manjšem obsegu finančno podpira zaradi njegovega manjšinskega značaja. Ministrica za kulturo je še poudarila, da morajo biti "roke v tržaškem teatru" odgovorne, da delajo dober in finančno sprejemljiv program.

Po zapletih začenja skrčeno sezono v četrtek
SSG po zapletih v zvezi s financiranjem sicer skrčeno sezono začenja v četrtek ob 20.30 uri s predstavo mladega Čehova Uh, Ljubezen. Po besedah Žekša sta imenovana začasna upravitelja prevzela odgovornost za poslovanje gledališča do junija, vendar pa bo potrebno biti pozoren tudi na to, da bo gledališče živelo v skladu s tem proračunom.

Italija ne izpolnjuje svojih obveznosti do manjšine
Poslanci so v nadaljevanju opozorili na to, da Italija ne izpolnjuje svojih obveznosti, ki jih ima do slovenske manjšine. Med drugim sta se Srečko Prijatelj (SNS) in Aleksander Zorn (SDS) dotaknila vprašanja recipročnosti. Nekateri poslanci so se zavzeli za razpravo o manjšinski problematiki na kateri izmed sej državnega zbora, kar je podprl tudi minister Žekš, ki je še spomnil, da je premier Borut Pahor v teh dneh v zvezi s problematiko pisal italijanskemu kolegu Silviu Berlusconiju.

Komisija je sicer vladi predlagala, naj izkoristi vsako priložnost, da italijansko stran opozarja na dosledno izvajanje obveznosti do tržaškega gledališča. Izrazila je tudi pričakovanje, da bo znotraj gledališča prišlo do racionalizacije poslovanja.

Tudi o centru v Špetru
Člani komisije so spregovorili tudi o problematiki slovenske manjšine v Videmski pokrajini, zlasti o položaju slovenskega jezika, ter o slovenskem multimedijskem centru v Špetru. Projekt so podprli, vladi pa priporočili, da preuči možnosti za finančno in strokovno podporo.

Sejo komisije so nato končali, obravnavo preostalih točk pa preložili na eno izmed naslednjih sej.