Civilizacija Wari je v osrednjih in južnih Andih (na področju današnjega Peruja) cvetela med letoma 500 in 1000. Obstajajo dokazi, da so tudi oni, podobno kot številne predkolumbijske civilizacije, poznali kompleksno družbeno-politično hierarhijo. Foto: Reuters
Civilizacija Wari je v osrednjih in južnih Andih (na področju današnjega Peruja) cvetela med letoma 500 in 1000. Obstajajo dokazi, da so tudi oni, podobno kot številne predkolumbijske civilizacije, poznali kompleksno družbeno-politično hierarhijo. Foto: Reuters
Arheologi so posamezne kamre grobnice na skrivaj odkopavali dolge mesece: ves čas je namreč obstajalo tveganje, da bodo za najdišče izvedeli roparji grobov. Foto: Reuters
V grobnici je bilo poleg trupel tudi okrog 1200 predmetov, med njimi obredne sekire in broške. Foto: Reuters

Odkritje na arheološki lokaciji slabih 300 kilometrov severno od Lime - kraj se imenuje El Castillo de Huarmey - bi lahko vrglo novo luč na naše poznavanje imperija Wari, ki je v Andih vladal pred vzponom nam bolj znane inkovske civilizacije.

V grobnici so bili posmrtni ostanki več kot 60 ljudi. Med njimi so tri kraljice, pokopane z zlatim in srebrnim nakitom ter slikovito poslikano keramiko. Številni mrtveci so bili pokopani v sedečem položaju, kar nakazuje, da so bili plemenitega oz. kraljevskega porekla.

Kraljice in njihove obredne žrtve
"Prvič v arheološki zgodovini Peruja smo naleteli na kraljevo grobnico civilizacije Wari," prelomnost odkritja pojasnjuje Milosz Giersz, eden izmed vodij projekta. "V grobnici je pokopanih 63 ljudi, večinoma ženske, zavite v pogrebne prte in pokopane v sedečem položaju, kar je za kulturo Wari značilno." Položaj drugih trupel nakazuje, da so bili žrtvovani, ugotavlja forenzični arheolog Wieslaw Wieckowski: "Šest trupel, ki smo jih našli, ni bilo zavitih v blago. Položena so bila na vrh ostalih, in to v zelo nenavadnih položajih, zato sklepamo, da so bili žrtvovani."

Dejstvo, da je večina okostij ženskih in da so bile - sodeč po nakitu - precej premožne, je arheologe pripeljalo do zaključka, da gre za grobnico kraljeve elite; to pa seveda spremeni naše razumevanje položaja žensk v predinkovski družbi.

Arheologi so posamezne kamre grobnice na skrivaj odkopavali dolge mesece: ves čas je namreč obstajalo tveganje, da bodo za najdišče izvedeli roparji grobov in se poskušali polastiti dragocenosti.

Civilizacija wari (šp. huari) je bila v razcvetu med sedmim in desetim stoletjem n. š., zavladali so skoraj celotnemu ozemlju današnjega Peruja, razlogi za njihov dramatični in hitri zaton pa niso znani (deloma po "zaslugi" roparjev, deloma pa zato, ker so sami za seboj požigali svoje stavbe). Njihova prestolnica, Hurai, ki je imela v določenem obdobju 40 tisoč prebivalcev, je ležala blizu današnjega kraja Ayacucho v Andih.