Po ptujski uprizoritvi bo predstava gostovala še v Mariboru, Ljubljani in Benetkah. Foto: Zavod EPK 2012
Po ptujski uprizoritvi bo predstava gostovala še v Mariboru, Ljubljani in Benetkah. Foto: Zavod EPK 2012
Claudio Monteverdi
Skladatelj Claudio Monteverdi zaznamuje prehod iz renesančne glasbene tradicije v baročno, zato njegova dela pogosto obravnavajo kot prelomna. Nič drugače ni z opero Orfej. Foto: Wikipedia

Mladostna študentska izvedba v režiji Detlefa Soelterja in pod taktirko dirigenta Egona Mihajlovića je premiero doživela v nedeljo v minoritski cerkvi sv. Petra in Pavla, drevi bo gostovala v Alojzijevi cerkvi v Mariboru, 9. in 10. julija pa v ljubljanski Operi v okviru Festivala Ljubljana. Opero bodo nato uprizorili še v baziliki S. Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah, kjer leži Monteverdijeva grobnica.

Opera, ki se naslanja na mit o antičnemu pevcu Orfeju in njegove ljubezni do Evridike, je v času nastanka pomenila pomemben preskok v razvoju zahodne glasbe, saj zaznamuje začetek glasbene drame, ki je v svojem razvoju vrhunce doživela v času Mozarta in pozneje Verdija ter Wagnerja.

Prvi so se opere, ki na Slovenskem še ni bila uprizorjena, lotili študentje treh ljubljanskih umetniških akademij - akademij za glasbo, za likovno umetnost in za gledališče. Gre za prvo celovito izvedbo velikega glasbeno-scenskega projekta v zgodovini Akademije za glasbo in prvo interdisciplinarno sodelovanje treh umetniških akademij Univerze v Ljubljani pri izvedbi velikega umetniškega dela.

Učenje umetnosti v praksi
Dekan Akademije za glasbo Andrej Grafenauer pravi, da gre za pravi baročni projekt, pri katerem sodeluje okrog 100 študentov. Glasbo bodo izvajali na kopijah baročnih instrumentov. Projekt je organizacijsko in izvajalsko zelo zahteven, tudi kostumi so avtorsko delo študentov. "Predstava je v historični obliki. To pomeni, da ne bo v modernistični različici, ampak se bo poskušala približati tedanjemu času," še pojasnjuje dekan, ki o projektu pravi, da je učenje umetnosti v praksi.