Anton Petje je z galerijo vlog dokazal, da je virtuoz detajla in da zna prepoznati tudi najbolj tankočutne osebnostne poudarke. Oblikoval je povsem sebi lasten slog igre, piše v obrazložitvi. Foto: SSG Trst
Anton Petje je z galerijo vlog dokazal, da je virtuoz detajla in da zna prepoznati tudi najbolj tankočutne osebnostne poudarke. Oblikoval je povsem sebi lasten slog igre, piše v obrazložitvi. Foto: SSG Trst
Anton Petje
Anton Petje je kar 36 let posredoval svoje mojstrstvo zamejski publiki, celotnemu primorskemu in slovenskemu prostoru. Foto: SSG Trst
Tantadruj
Nagrado tantadruj so prvič podelili leta 2011 v Trstu, v naslednjih dveh letih pa sta se slovesnosti s podelitvijo nagrad zvrstili v Novi Gorici in Kopru. Foto: Jaka Varmuž

Anton Petje je po študiju na ljubljanskem AGRFT-ju in po treh letnikih medicinske fakultete poklicno igralsko pot začel v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju. V dolgoletni karieri je odigral na desetine vlog v Mariboru in nato v Trstu, kjer je v SSG-ju deloval od leta 1970 do upokojitve. Več kot 35 let je svoje mojstrstvo posredoval zamejskemu občinstvu, celotnemu primorskemu in slovenskemu prostoru.

Z galerijo vlog je dokazal, da je virtuoz detajla in da zna prepoznati tudi najbolj tankočutne osebnostne poudarke. "V Petjetovih vlogah, resnobnih ali komedijskih, se skriva posebna, petjetovska izraznost - nagnjenost in tudi ljubezen do raznovrstnih ostrin, tudi grotesknih izrisov, v katerih je bil v tržaškem gledališkem ansamblu zmeraj prvi med enakimi," piše v obrazložitvi.
Petje je bil viden tudi v slovenskem filmu in vloge je nizal vse od nastopa v Štigličevem Tistega lepega dne, skupaj smo ga videli v 67 vlogah. Prisluhnili smo mu lahko v radijskih igrah, pomembno mesto pa ima tudi pri posredovanju besedil sodobnih slovenskih pesnikov.

O letošnjem dobitniku nagrade, ki so jo omenjene gledališke hiše ustanovile leta 2010 z željo po večji medsebojni povezanosti in sooblikovanju enotnega kulturnega prostora, je odločala komisija, ki so jo sestavljali režiser Dušan Mlakar (predsednik), književnik Marij Čuk in novinarka Majda Suša.
Sezono končuje Zlati zmaj
Strokovna komisija v sestavi igralka Milena Zupančič (predsednica) ter gledališka kritika Gregor Butala in Ana Perne pa bo podelila nagradi za igralski in gledališki dosežek. Priznanji bodo skupaj z nagrado tantadruj za življenjsko delo podelili prihodnji četrtek na slovesnosti, ki jo bo na Velikem oder Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu vodil tržaški igralec Danijel Malalan. SSG bo ob tej priložnosti uprizorilo sodobno dramo Zlati zmaj Rolanda Schimmelpfenniga v režiji Janusza Kice. Predstava je nastala pod umetniškim vodstvom Primoža Beblerja, enega od pobudnikov nagrade tantadruj z Iro Ratej in Katjo Pegan.
Nagrado tantadruj, ki jo podeljujejo izmenično na enem izmed treh odrov, neposredno po zadnji premieri tekoče sezone, so poimenovali po junaku novele Cirila Kosmača, ki razpira vprašanja o svobodi in sreči. S priznanjem pa želijo primorska gledališča počastiti ustvarjalce sodobnega primorskega gledališča in njihove dosežke.