Faust bo na slovenskih odrih zaživel drugič. Foto: SNG Nova Gorica
Faust bo na slovenskih odrih zaživel drugič. Foto: SNG Nova Gorica
Doktor Faust
Glavno vlogo so prepustili Ivu Barišiču. Foto: SNG Nova Gorica
Doktor Faust
Ivo Barišič je v zahtevni vlogi na odru ves čas predstave. Foto: SNG Nova Gorica

V predstavi z naslovom Doktor Faust so se v glavnih vlogah predstavili Ivo Barišič, Uroš Maček, Primož Pirnat, Milan Vodopivec in Teja Glažar. Predstavo je na podlagi enega najpomembnejših del Christopherja Marlowa zasnoval režiser Diego de Brea, ki se podpisuje tudi kot scenograf in kostumograf postavitve, glasbo pa je prispeval Milko Lazar..

Diego de Brea je dejal, da uprizoritev zahtevne vsebine Marlowovega dela prikazuje potovanje glavnega junaka v interpretaciji Iva Barišiča od otroka prek zapeljanega klovna vse do norca, ki pade v hudičevo pogubo.

Druga postavitev pri nas
Marlowe je legendo o ranocelniku, astrologu in alkimistu Faustu nadgradil s kritično humanistično miselnostjo, so zapisali v predstavitvi Doktorja Fausta, ki bo na slovenskih odrih zaživel drugič. Prvič so Marlowovo delo na slovenskih odrih uprizorili leta 1972 v SLG-ju Celje, ko se je v naslovni vlogi ljubiteljem gledališča predstavljal Sandi Krošl.

Legenda, ki je presegla meje
"Po njegovi smrti je Faustovo življenje preraslo v legendo, ki je krožila po Nemčiji v ustnem izročilu in je v desetletjih po prvi literarni upodobitvi v Legendi o doktorju Faustu postala predmet številnih predelav in interpretacij. Nenavadna literarna snov je svoj odmev našla – največkrat na ravni spektakularne čarodejne ljudske igre – tudi zunaj nemškega govornega področja: kot dramsko besedilo Christopherja Marlowa Tragedija o doktorju Faustu (upriz. 1594) najprej v Angliji in kot prevod Legende o Faustu leta 1598 v Franciji."