V Seno so jo preimenovali na Dunajski državni operi, saj so se bali, da bi izgovarjava Srebrenka Avstrijcem predstavljala prevelike težave. Foto: EPA
V Seno so jo preimenovali na Dunajski državni operi, saj so se bali, da bi izgovarjava Srebrenka Avstrijcem predstavljala prevelike težave. Foto: EPA
Sena Jurinac
Sena Jurinac kot Elisabetta v operi Don Carlos.

Operna diva in častna članica Dunajske državne opere se je kot Srebrenka Jurinac rodila hrvaškemu vojaškemu zdravniku in materi Dunajčanki oktobra leta 1921 v kraju Travnik, študirala pa na zagrebški glasbeni akademiji. Prav v Zagrebu je na odru debitirala leta 1942 v vlogi Mimi v La Boheme.
Iz Zagreba na Dunaj
Dunajska državna opera žaluje za izgubo legendarne umetnice, ki ni oblikovala le dunajske operne hiše, ampak opero po vsem svetu, so zapisali ob žalostni novici o pevkini smrti. Za dunajsko hišo je Jurinčeva prvič pela leta 1944 oziroma zaradi vojne dve leti pozneje kot Kerubino v Figarovi svatbi. V svojem prvem letu je nato nastopila v več kot 150 predstavah, kar je za mlado pevko nadvse zajetna številka. Operna hiša je postala njen 'drugi dom' vse do leta 1982, ko se je poslovila kot Marschallin v Straussovi operi Der Rosenkavalier.

Zatem je ljubezen do glasbe uresničevala skozi pedagoško delo - pri njej se je na salzburškem Mozarteumu izpopolnjeval tudi letošnji dobitnik nagrade Prešernovega sklada tenorist Branko Robinšak - in kot članica žirij številnih mednarodnih tekmovanj.
Čudovito čist in bogat glas
Leta 1947 je navdušila na Salzburškem festivalu, kmalu zatem v Londonu kot Dorabella v Covent Gardnu. Postala je ljubljenka Glyndebourna, ljubitelji opere pa so jo posebej cenili kot izvrstno Mozartovo interpretko. "Čudovito čist glas, bogat in enakomeren skozi celoten razpon," jo je nekoč 'opeval' Peter Branscombe.