SNG Drama se bo na letošnjem Borštnikovem srečanju v tekmovalnem programu predstavila s tremi predstavami, in sicer z Osvajalcem v režiji Dušana Jovanovića (na sliki), Katico iz Heilbronna v režiji Francois-Michela Pesentija in Titom Andronikom, ki ga je režiral Diego de Brea. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
SNG Drama se bo na letošnjem Borštnikovem srečanju v tekmovalnem programu predstavila s tremi predstavami, in sicer z Osvajalcem v režiji Dušana Jovanovića (na sliki), Katico iz Heilbronna v režiji Francois-Michela Pesentija in Titom Andronikom, ki ga je režiral Diego de Brea. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Lepa Vida
Potem ko na lanskem festivalu v tekmovalni program ni bila uvrščena nobena predstava SNG-ja Maribor, se ta gledališka hiša letos predstavlja z Lepo Vido v režiji Sebastijana Horvata (na sliki) in Nosorogi v režiji Vita Tauferja. Foto: Petra Štrukelj
Kdo vam je pa to delu
V spremljevalnem programu je želela selektorica Barbara Orel poudariti tematiko slovenske identitete, s katero se gledališka produkcija v zadnjem času pogosto ukvarja. Vanj je uvrščena tudi komedija Kdo vam je pa to delu v režiji Jaše Jamnika in izvedbi Cafe Teatra. Foto: Cankarjev dom
Tone Partljič
Predsednik sveta Borštnikovega srečanja ostaja Tone Partljič, ki so ga člani izvolili za nov štiriletni mandat, medtem ko je mesto podpredsednice po odstopu Janeza Pipana zasedla Melita Forstnerič Hajnšek.

Festivalska selektorica Barbara Orel je za letošnje že 43. Borštnikovo srečanje, ki bo v Mariboru potekalo od 17. do 29. oktobra, v tekmovalni program uvrstila enajst predstav iz šestih gledaliških hiš, pet predstav pa bo uprizorjenih v spremljevalnem programu.

SNG Drama s tremi in SNG Maribor z dvema predstavama
Ljubljanska drama se bo na festivalu predstavila s tremi predstavami, in sicer z Osvajalcem v režiji Dušana Jovanovića, Katico iz Heilbronna v režiji Francois-Michela Pesentija in Titom Andronikom, ki ga je režiral Diego de Brea. SNG Maribor bo nastopil z Lepo Vido v režiji Sebastijana Horvata in Nosorogi v režiji Vita Tauferja, vse preostale hiše pa bodo imele po enega kandidata za nagrade.

Z eno predstavo sodelujejo ...
SNG Nova Gorica bo uprizoril Skrivne strahove na javnih krajih v režiji Ivane Djilas, na sporedu bo koprodukcija EPI Centra, Gledališča Ptuj in Cankarjevega doma Raztrganci/Učenci in učitelji, ki jo je režiral Sebastijan Horvat, Slovensko mladinsko gledališče pa se bo predstavilo z Mladim mesom v režiji Ivice Buljana. Slovensko stalno gledališče iz Trsta bo na festivalu sodelovalo s predstavo Samomorilec režiserja Eduarda Milerja, zavod Maska iz Ljubljane s predstavo Slovensko narodno gledališče v režiji Janeza Janše, Mestno gledališče Ljubljansko pa z muzikalom Goslač na strehi režiserja Stanislava Moše.

Pester spremljevalni spored
Selektorica Barbara Orel je spremljevalni program naslovila Narod, gledališče, skupnost. V njem je želela izpostaviti tematiko slovenske identitete, s katero se gledališka produkcija v zadnjem času pogosto ukvarja. Orlova je v spremljevalni spored uvrstila komediji Kdo vam je pa to delu v režiji Jaše Jamnika in izvedbi Cafe Teatra ter Najemnina ali We are the Nation on the Best Location, ki jo je zasnoval in režiral Andrej Rozman Roza in je nastala s sodelovanjem Rozinega teatra in KUD-a France Prešeren. Poleg omenjenih pa bosta uprizorjeni še predstavi Borza slovenskih karakterjev v režiji Željka Vukmirice in izvedbi SLG-ja Celje ter Slovenc Slovenca gori postavi, ki je nastala v sodelovanju Maske, SNG-ja Drame Ljubljana in Plesnega teatra Ljubljana, režiral pa jo je Marko Bulc.

Slovensko gledališče je družbeno angažirano
Barbara Orel, gledališka teoretičarka in kritičarka, ob iztekajoči gledališki sezoni, v okviru katere si je ogledala več kot 80 uprizoritev in gledaliških dogodkov, meni, da slovenska gledališča obiskovalcem ponujajo pester nabor žanrsko raznolikih predstav. Prav tako je opaziti visoko stopnjo družbeno angažirane in politične ozaveščenosti, ki je ne izkazujejo le resne drame, ampak tudi komedije.

Znana je tudi strokovna žirija
Poleg seznanitve z izborom predstav so člani sveta Borštnikovega srečanja na seji imenovali tudi člane strokovne žirije. Tekmovalne predstave bodo tako presojali italijanski kritik in dramaturg Mario Brandolino, slovenska gledališka kritika Blaž Lukan in Gregor Butala, dramaturginja in teatrologinja Maja Haderlap ter Mojca Jan Zoran z ministrstva za kulturo. V žirijo za podelitev osrednje nagrade Borštnikovega prstana pa je bil poleg Rape Šuklje in lanskega dobitnika prstana Petra Ternovška imenovan tudi Tone Partljič.

Tone Partljič ostaja na čelu Borštnikovega sveta
Na seji so člani tudi potrdili Toneta Partljiča za nov štiriletni mandat na mestu predsednika, medtem ko je mesto podpredsednice po odstopu Janeza Pipana zasedla Melita Forstnerič Hajnšek. Partljič, ki sprva ni nameraval kandidirati za predsednika sveta, a si je pozneje premislil, si je zadal dva cilja, povezana s financiranjem srečanja in lanskim večkrat javno izraženim nezadovoljstvom nekaterih gledaliških hiš, predvsem domače mariborske, ker niso prišle v program Borštnikovega srečanja. Festival se namreč ubada z vse višjimi stroški, medtem ko delež financiranja države ostaja približno enak. Kar se tiče nezadovoljstva gledaliških hiš, ki se niso uvrstile na festival, pa je Partljič povedal, da mora selektor festivala pri svojem izboru predstav ostati popolnoma avtonomen.