Leta 2010 nagrajeno dramsko besedilo Vinka Möderndorferja Nežka se moži so uprizorili v ljubljanski Drami. Običaj je, da nagrajeno besedilo uprizorijo v SLG Celje, a ker takrat niso vedeli, kaj bo s selitvijo Odrapododrom, ljubljanska Drama pa je pokazala zanimanje za nagrajeno komedijo, so odstopili uprizoritvene pravice. Foto: SNG Drama
Leta 2010 nagrajeno dramsko besedilo Vinka Möderndorferja Nežka se moži so uprizorili v ljubljanski Drami. Običaj je, da nagrajeno besedilo uprizorijo v SLG Celje, a ker takrat niso vedeli, kaj bo s selitvijo Odrapododrom, ljubljanska Drama pa je pokazala zanimanje za nagrajeno komedijo, so odstopili uprizoritvene pravice. Foto: SNG Drama
Moje bivše, moji bivši
S predstavo Moje bivše, moji bivši se bo predstavilo domače gledališče. Sodobna komedija o ljubezni, izgubi in odnosih, zgodba o mladih, ki so željni ljubezenske zveze, ko pa se vanjo zapletejo, si je nenadoma ne želijo več in ne vedo, kaj naj počnejo s partnerjem. Foto: SLG Celje

Na Velikem odru SLG Celje se bo ob koncih tednov v mesecu dni zvrstilo dvanajst odličnih komedijskih uprizoritev. Po izboru selektorice festivala Tatjane Doma bomo videli osem predstav v tekmovalnem in štiri v spremljevalnem programu. Festival se začne drevi z Molierovo komedijo Namišljeni bolnik v izvedbi ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega in režiji Mileta Koruna. Poleg otvoritvene predstave bodo v tekmovalnem programu uprizorili še komedijo 39 stopnic v izvedbi Špas teatra in režiji Jaše Jamnika, romantično dramo Proti severnemu vetru v režiji Alena Jelena, ki je plod sodelovanja Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj, in komedijo Ne stavi na Angleže v izvedbi Cafe teatra in režiji Gašperja Tiča.
Domači gledališčniki se bodo predstavili s predstavo Moje bivše, moji bivši v režiji Andreja Jusa. Za naziv žlahtna predstava se bodo potegovale še farsa November v režiji Matjaža Zupančiča in komedija Nežka se moži (žlahtno komedijsko pero Dnevov komedije 2010) v režiji Jake Andreja Vojevca, ki sta nastali pod okriljem ljubljanske Drame. V tekmovalni program je selektorica uvrstila še burkaško moraliteto Sljehrnik režiserja Vita Tauferja in avtorja besedila in glasbe ter igralca Iztoka Mlakarja, ki je tudi letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada. Predstava Sljehrnik je nastala v koprodukciji Gledališča Koper in Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.
Nagrade podeljuje tudi občinstvo
Tudi letos bo iz tekmovalnega programa nagrajence izbirala strokovna žirija, ki jo sestavljajo književnik Tone Partljič, filmski režiser Janez Lapajne in direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje Tanja Roženbergar Šega. Žirija bo podelila nagrado za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Nagrade izglasuje tudi občinstvo, ki vsak večer izbira komedijantko ali komedijanta večera, ob koncu festivala pa predstava z najvišjo oceno postane žlahtna komedija po izboru občinstva.
Vikendi smeha
Dnevi komedije zasedajo konce tedna v mesecu marcu. Kot že v preteklih letih, bo tekmovalni program potekal ob petkih in sobotah, spremljevalni pa ob nedeljah. Spremljevalni program festivala bo ponudil revolucionarno komedijo z blagoslovom Poslednji termina(l)tor v režiji Sama M. Strelca in slovensko klasiko v novi preobleki Butalci v režiji Jake Ivanca, ki sta nastali v produkciji Gledališča Koper. V spremljevalnem programu bo znova na ogled tudi predstava Sljehrnik, festival pa bo v nedeljo, 25. marca, sklenila slovensko-hrvaška komedija Maks seks šop ali Ni meja za pimpeka v režiji Sama M. Strelca, ki je nastala pod okriljem Narodnega doma Maribor.
Letos brez žlahtnega komedijskega peresa
Mestna občina Celje kot pokroviteljica festivala in SLG Celje kot organizator od leta 1998 bienalno razpisujeta tudi javni anonimni natečaj za izvirno slovensko komedijo. Nagrado je do zdaj kar šestkrat prejel Vinko Möderndorfer, letos je v tekmovalni program uvrščena tudi predstava Nežka se moži po dramskem besedilu, za katerega je Möderndorfer prejel nagrado žlahtno komedijsko pero leta 2010. Letos je na natečaj prispelo 12 besedil, od katerih so Tina Kosi (predsednica žirije), Tatjana Doma in Boris Kobal dve zaradi nespoštovanja formalnih pogojev natečaja izločili, nato pa je žirija soglasno odločila, da nagrade žlahtno komedijsko pero ne podeli.