Slovenska dramatika bo v novi sezoni ljubljanske Drame zastopana z Velikim briljantnim valčkom Draga Jančarja v režiji Diega de Bree. Jančarjeva kultna drama je leta 1985 pomenila enega izmed vrhuncev politične dramatike in gledališča takrat že po šivih pokajoče Jugoslavije. Predstavo, ki nastaja v koprodukciji z SNG-jem Maribor in EPK-jem, so v programskem katalogu označili kot
Slovenska dramatika bo v novi sezoni ljubljanske Drame zastopana z Velikim briljantnim valčkom Draga Jančarja v režiji Diega de Bree. Jančarjeva kultna drama je leta 1985 pomenila enega izmed vrhuncev politične dramatike in gledališča takrat že po šivih pokajoče Jugoslavije. Predstavo, ki nastaja v koprodukciji z SNG-jem Maribor in EPK-jem, so v programskem katalogu označili kot "razmislek o krizi etike v sodobnem svetu in veliko gledališko doživetje". Foto: BoBo
Eduard Miler
"Nastopil je čas, ko se bo moralo gledališče še ostreje spopadati z vprašanji sedanjosti, tokrat z uprizarjanjem dramatike preroških avtorjev, ki so v prelomnih obdobjih napovedali novo obdobje, rojstvo novega človeka in novega jutra ..." je še o prihajajoči sezoni zapisal umetniški vodja ljubljanske Drame Eduard Miler. Foto: SNG Drama Ljubljana
Program ljubljanske Drame v novi sezoni

Današnjo nekonvencionalno predstavitev repertoarja prihodnje sezone, na kateri so spregovorile le podobe iz predstav prejšnjih sezon in pesem Brat moj skupine Laibach, je Miler pospremil z besedami, da so se tokrat odločili tudi novinarjem spregovoriti v gledališkem jeziku.

Upajo na živahnejšo izmenjavo mnenj
V novi sezoni gredo v Drami po Milerjevih besedah v futurizem, rusko avantgardo, prek Shakespearja spregovorijo o pogumu in strahopetnosti, skratka vrtijo čas nazaj. Sicer pa, kot je zapisal v programskem katalogu, program prihajajoče gledališke sezone Drame vabi k intenzivnemu dialogu s trenutnim časom in prostorom, občinstvom in posameznikom. Sam upa, da bo ta dialog prerasel v disput ter v vse živahnejšo izmenjavo mnenj in stališč, v čemer vidi bistvo sodobnega gledališča.

Na Velikem odru bodo v prihodnji sezoni kot prvo premierno uprizorili predstavo Zang tumb tuuum v režiji Vita Tauferja, ki bo na podlagi raznovrstnega futurističnega gradiva raziskovala možnost umetnosti kot družbene akcije v svetu tukaj in zdaj. Sledila bo prva slovenska uprizoritev igre Mati Bertolta Brechta v režiji Sebastijana Horvata.

Slovenska dramatika bo zastopana z Velikim briljantnim valčkom Draga Jančarja v režiji Diega de Bree. Sledil bo Hamlet v Milerjevi režiji. Shakespearjeva tragedija načenja vprašanje poguma, odločnosti, aktivnosti in redefiniranja smisla posameznika kot dejavnega in odgovornega soustvarjalca sodobnega duha časa. Režijo Treh sester Antona Pavloviča Čehova bo prevzel Janusz Kica. Čehov je pisal svoj dramski opus v prelomnem času, ki je bil priča odhajanju starega in na katerega obzorju se je začelo zarisovati novo. Kot zadnji pa bo na Velikem odru premiero doživel Misterij buffo Vladimirja Majakovskega v režiji Aleksandra Popovskega. To je delo, ki zahteva temeljito refleksijo družbenega in političnega trenutka, in prav zato je to delo za vse čase, so še zapisali v Drami.

Štiri premiere v Mali drami
V Mali drami pa napovedujejo štiri premiere, ki so obenem tudi prve slovenske uprizoritve. Gre za predstave Ponorela lokomotiva Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija, Pri nas je vse v redu Dorote Maslowske v režiji Ivane Djilas, Božič pri Ivanovih Aleksandra Vvedenskija v režiji Oliverja Frljića in Še vedno vihar Petra Handkeja v režiji Ivice Buljana.

Program ljubljanske Drame v novi sezoni