Prenovljena opernobaletna hiša bo sicer ena od tehnično najbolje opremljenih in bo imela po prepričanju Mitje Bervarja velik potencial. Trenutno pa so krizni časi in težave z likvidnostjo in delovanjem ima veliko hiš, ne le njihova, poudarja Bervar in dodaja, da ima njihova pravzaprav še toliko večje, ker 'nimajo hiše'. Foto: BoBo
Prenovljena opernobaletna hiša bo sicer ena od tehnično najbolje opremljenih in bo imela po prepričanju Mitje Bervarja velik potencial. Trenutno pa so krizni časi in težave z likvidnostjo in delovanjem ima veliko hiš, ne le njihova, poudarja Bervar in dodaja, da ima njihova pravzaprav še toliko večje, ker 'nimajo hiše'. Foto: BoBo
Mitja Bervar
Mitja Bervar na prihodnost ne gleda črno. Želi si le pozitivnega duha v hiši, saj se sedanji negativni odraža tudi navzven. Kot je dejal, je v hiši določen krog, ki širi negativno energijo in ki je povezan z določenimi krogi zunaj, ki jim tako stanje ustreza, in prav ti krogi mu tudi očitajo negativno poslovanje. Foto: BoBo
Ljubljanska Opera
Maja so v hiši naredili tudi spremembo programskega in finančnega načrta, tako da lahko stvari peljejo dalje, sicer pa Mitja Bervar dodatnega denarja od ministrstva za kulturo ne pričakuje. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav po besedah ravnatelja operno-baletne hiše Mitje Bervarja pisnega zagotovila ministrstva za kulturo, kot so ga imeli za letošnji april, nimajo, na ministrstvu za kulturo pravijo, da bi lahko v novo hišo šli septembra ali oktobra.
Ker mu je bilo leta 2009, ko je funkcijo nastopil, rečeno, da bo selitev v prenovljeno stavbo junija 2010, je Bervar ambiciozno zastavil program in izbral sodelavce, vendar se selitev do danes še ni zgodila. Ministrstvo jim je nato pisno zagotovilo, da se bodo v prenovljeno hišo vselili letos aprila, zato so imeli januarja, februarja, marca in v začetku aprila 22 predstav v Cankarjevem domu, ki so bile, kot se je pohvalil, 92-odstotno zasedene. S tem, kar so pripravili, so po njegovih beseda zadovoljni, čeprav so imeli težave, ker niso imeli dvoran, na katere so računali. Dvoran za vadbo bo v novi hiši pet, saj se bo površina operno-baletne hiše s prenovo z 3.500 kvadratnih metrov povečala na 10.500 kvadratnih metrov.
Ravnatelj, že tretji direktor, ki se ukvarja s tem projektom, za nastalo situacijo ne krivi ministrstva za kulturo. Sicer pa so se s projektom opere ukvarjale že štiri vlade, poleg tega sta v dogajanje okrog prenove vključena stečaja dveh velikih podjetij - Vegrada in SCT, je dejal Bervar.
Kot se je še pohvalil, so kljub vsemu v letu 2010 zvišali število dogodkov na 124, kar je največ v zadnjih štirih letih, pred prenovo pa je bilo na leto okrog 150 dogodkov.

S prenovljeno hišo tudi več abonentov

Poudarja, da skušajo v operno-baletni hiši delati tudi v izrednih razmerah in želijo imeti predstave, je poudaril Bervar. Rešili so tudi abonente, teh so v letu 2010 pridobili 831, medtem ko jih je bilo v letu 2009 le 541. Ko bo prenovljena hiša odprta, se bo njihovo število podvojilo, je optimističen.
Christopheja Capaccija bo verjetno zamenjal Slovenec
To, da sta operni in baletni ansambel še vedno brez strehe nad glavo, se odraža tako na programu in kakovosti kot tudi na vzdušju v hiši, ki je slabo. Zaradi situacije so morali maja odpovedati premiero nove slovenske opre Janija Goloba Ljubezen Kapital, za junij Polulencovo opero Karmeličanke in za september opero Čajkovskega Jevgenij Onjegin, pred kratkim pa je svoj odstop z mesta umetniškega vodje opere s koncem sezone naznanil Christophe Capacci. Kot je zapisal v odstopni izjavi, je razlog za odpoved sodelovanja z njegove strani v tem, da trenutno ne vidi možnosti, da bi lahko uresničil svojo programsko vizijo. Sicer še ni znano, kdo bo nadomestil Capaccija, vsekakor pa bo to Slovenec, saj v trenutnih razmerah ne morejo vabiti tujca.
Čeprav je program pripravljen in ga bosta obravnavala tudi strokovni svet in svet zavoda, programske knjižice ne nameravajo objaviti, po potrebi pa bodo program septembra tudi spremenili.

Priprave na Amadis de Gaulle in Črne mačke
Trenutno se ukvarjajo z opero Amadis de Gaulle Johanna Christiana Bacha, mednarodnim projektom, v katerega so poleg SNG Opera in balet Ljubljana vključeni Kraljeva opera Versailles, Opera Comique iz Pariza in Inštitut za srednjeveško glasbo Palazzeto. Opera bo premierno izvedena v Versaillesu. Prav tako se pripravljajo na Kogojeve Črne maske, ki bodo 14. januarja prihodnje leto slovesno odprle EPK.