27. Pripovedovalski festival, ki je v prvi vrsti namenjen odraslemu občinstvu, traja od 15. do 24. marca.

Nova programska vodja Tjaša Koprivec Vuga je pojasnila, da se bo letošnja festivalska nit širila v vseh smereh, ki jih tako ali drugače zaznamuje voda: "Voda je priklic mnogočesa in tedaj tudi nekoga, torej nje ženske, zato ni naključje, da so nosilke vseh osrednjih pripovedovalskih dogodkov prav dame." Pri tem se je odločila za glasove, ki jo najgloblje ogovarjajo ter "so v svoji raziskovalni vnemi, pristnosti, iskrenosti in iskrivosti edinstvene".

Ena vodilnih evropskih pripovedovalk v gosteh
V program je vključila tudi dve praizvedbi nekdanjih programskih vodij festivala Anje Štefan in Špele Frlic. V goste prihaja tudi pripovedovalka Shonaleigh Cumbers, ki velja za eno vodilnih evropskih pripovedovalk in je od otroških let posvečena v judovsko pripovedovalsko tradicijo, imenovano drut'syle.

Virtuozna interpretka in pravcata maginja Shonaleigh Cumbers je
Virtuozna interpretka in pravcata maginja Shonaleigh Cumbers je "strastna zagovornica pripovedovanja zgodb kot kulturnega in izobraževalnega orodja," so zapisali organizatorji festivala. Foto: Pripovedovalski festival

Ob prevzemu programskega vodenja je dejala, da je svoji predhodnici Špeli Frlic hvaležna za izročilo štafetne palice. Dodala je, da jo je sicer obhajal strah, a se je izziva hkrati zelo razveselila. "To, da sem dala glas ženskam, nikakor ni naključje, to sem storila zavestno, namerno in z veliko navdušenja, pa seveda tudi hvaležnosti, da je v našem prostoru vendarle toliko glasov, ki zmorejo svetiti, pogosto tudi spregledano, in oživljati tisto, kar je bilo zanihano v neobstoj," je še dodala nova programska vodja.

V uvodniku pa je zapisala: "V prerezu srca je prostranstvo vode – je privid, je luč sredi temine, je hipna postaja, je smrtni boj in je golo telo pripovedovalke, ki preureja svet, ne da bi štela spoznanja. V vodi se tanjša naša teža, voda je teža. Vanjo, v nezavedno, odteka naša kri. Gosta čustva, drhtiva rahločutnost, ki vstopi v jedro vsega."

Uglasbene pesmi severnoameriških staroselcev za začetek
Festival bo v petek zvečer uvedel koncert z naslovom Veter z zahoda, na katerem bo Katja Šulc predstavila "novorojeno vokalno in instrumentalno stvaritev" avtorsko uglasbene pesmi severnoameriških staroselcev. Nastopila bo z Andražem Mazijem (pedal steel, banjo, resonančna kitara) in Luko Uršičem (klavirski bas, sint, native piščal, native drum).

V soboto, 16. marca, bo sledila premiera Žive vode, pripovedovalske predstave Anje Štefan, pri snovanju katere se je osredotočila na pomen žensk v pripovedovalskem izročilu. Naredila je izbor, v katerem so ženske predstavljene v različnih vlogah in obdobjih zorenja – v vseh zgodbah pa ima poseben pomen tudi voda.

V soboto, 23. marca, bodo Anja Štefan ter glasbenika Boštjan Gombač in Janez Dovč izvedli pripovedovalsko-glasbeno predstavo Za devetimi gorami. Foto: Pripovedovalski festival/Nada Žgank
V soboto, 23. marca, bodo Anja Štefan ter glasbenika Boštjan Gombač in Janez Dovč izvedli pripovedovalsko-glasbeno predstavo Za devetimi gorami. Foto: Pripovedovalski festival/Nada Žgank

Špela Frlic in glasbeni dvojec All Strings Attached
V nedeljo, 17. marca, bo na sporedu prva pripovedovalska uprizoritev Špele Frlic, njenim pripovedim pod naslovom Dekle, obljubljeno soncu se bo z vokalno in glasbeno noto pridružil domači ženski dvojec All Strings Attached. V ospredju pripovedi so junakinje iz balkanskega pripovedovalskega izročila, ko dopolnijo med 13 in 16 let ter po družbenih normah takrat dozorijo. Po besedah Špele Frlic vsebina "ni najbolj nežna", a se kljub temu ni odločila za olepševanje.

Pripovedovalsko predstavo Dekle, obljubljeno soncu si bo mogoče ogledati 17. marca v Cankarjevem domu, 28. marca pa kot del sklopa Pofestivalski odmev tudi v knjigarni Maks v Novi Gorici. Foto: Pripovedovalski festival/Ilustracija: Ana Zavladav
Pripovedovalsko predstavo Dekle, obljubljeno soncu si bo mogoče ogledati 17. marca v Cankarjevem domu, 28. marca pa kot del sklopa Pofestivalski odmev tudi v knjigarni Maks v Novi Gorici. Foto: Pripovedovalski festival/Ilustracija: Ana Zavladav

Na festivalu bosta premiero doživeli tudi pripovedovalska predstava Nataše Kramberger z naslovom Moja oma sanja Lehkico in vsak večer moli za nas, ki ne molimo nič ter uprizoritev Anje Novak s tako rekoč naplavljeno pravljico Don't cry, baby.

Predstava za najmlajše in omizje za odrasle
V četrtek, 21. marca, bo na festivalu na svoj račun prišlo tudi najmlajše občinstvo. Otroci, starejši od štirih let, si bodo lahko ogledali pripovedovalsko-glasbeno predstavo Zajčkova hišica v izvedbi Anje Štefan ob glasbeni spremljavi Janeza Dovča.

Dan pozneje pa se bo med drugim odvilo omizje z naslovom Ženske pojejo o "ženski - pripovedovalki, o lačnih zobeh sveta, o profesionalnih pevkah zgodb na Balkanu," so zapisali organizatorji. Tjaša Koprivec Vuga se bo pogovarjala s Shonaleigh Cumbers ter profesorjema Svetlano Slapšak in Simonom Heywoodom.

Začenja se pripovedovalski festival