Uprizoritev Cankarjevega Pohujšanja v dolini šentflorjanski iz leta 2011 se ob 100. obletnici smrti velikana slovenske književnosti vrača v osveženi podobi. Foto: Žiga Koritnik
Uprizoritev Cankarjevega Pohujšanja v dolini šentflorjanski iz leta 2011 se ob 100. obletnici smrti velikana slovenske književnosti vrača v osveženi podobi. Foto: Žiga Koritnik
Matjaž Pograjc
Pograjc bo odprl sezono s Slovensko popevko. Foto: Arhiv Slovenskega mladinskega gledališča

Prva premiera sezone bo Slovenska popevka, gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše v režiji Matjaža Pograjca. Kot so zapisali v gledališču, bo uprizoritev spomenik človeku, ki je dokazal, da je lahko popevka umetnost, da je pop lahko dobra glasba in da potrebujemo trenutke, ko zremo v nebo, da bi sklatili luno.

Sledila bo premiera Gospodarja, ki temelji na antiutopiji Wiliama Goldinga Gospodar muh, tekst je delo Simone Humer, pod režijo se bo podpisal Vito Taufer. Aprila prihaja na spored koprodukcija s Centrom urbane kulture Kino Šiška Odilo z režijskim dvojcem Janezom Pipanom in Draganom Živadinovom. Uprizoritev bo raziskovala zgodbo Odila Globocnika, nemškega esesovskega in policijskega generala slovenskega rodu, enega od šestih najhujših nacističnih vojnih zločincev. Zadnja premiera v glavnem programu bo junija Narodna sprava.

V programu Mladinsko_lab bo na ogled koprodukcija s Kinom Šiška Pasja procesija, koncertna uprizoritev za otroke Svetlane Makarovič (avtorica pesmi) in Jureta Novaka (režiser).

Eden največjih projektov sezone bo Nova pošta, gre za vzpostavitev gledališkega laboratorija in družbenega poligona, ki ga bodo kurirali trije režiserji Janez Janša, Sebastijan Horvat in Žiga Divjak. Projekt hkrati pomeni prekinitev rigidne produkcijske prakse gledaliških ustanov in družbeno progresivno delovanje na precej degradiranem območju v neposredni bližini bežigrajskega Navja, so sporočili iz gledališča.

Bara Kolenc in Atej Tutta bosta marca 2018 predstavila Metamorfoze 4°: Črne luknje. Uprizoritev je četrta v seriji Metamorfoze 1º–5º, večletnega modularnega projekta, v okviru katerega poleg predstav nastajajo še drugi umetniški in teoretski formati.

Daljši projekt bo tudi Don Juan, gre za projekt režiserja Tomija Janežiča: gledalci si bodo lahko enkrat ali večkrat ogledali vmesno fazo nastajanja uprizoritve dela, ki bo potem premierno uprizorjeno jeseni.

Podobno kot druga gledališča bo tudi SMG počastil 100. obletnico smrti Ivana Cankarja, in sicer z obuditvijo Pohujšanja v dolini šentflorjanski v režiji Vita Tauferja iz leta 2011.