Predstava bo na sporedu gledališča Palace po novem do decembra 2017, saj bodo zaradi izjemnega povpraševanja 4. avgusta izdali dodatnih 250.000 vstopnic. Foto: EPA
Predstava bo na sporedu gledališča Palace po novem do decembra 2017, saj bodo zaradi izjemnega povpraševanja 4. avgusta izdali dodatnih 250.000 vstopnic. Foto: EPA
J. K. Rowling
Tiste, ki so si predstavo že ogledali pred današnjo veliko premiero, je J. K. Rowling prosila, naj kot zvesti oboževalci prigod mladega čarovnika ne izdajo vsebine. Foto: Reuters
Harry Potter
Romani o dečku čarovniku Harryju in njegovih nepogrešljivih prijateljih Hermioni in Ronu so bili po vsem svetu prodani v več kot 450 milijonov izvodih. Foto: EPA

Težko pričakovana premiera nadaljevanja sage o Harryju Potterju, ki je zdaj, tako kot njegovi oboževalci, že povsem odrasel, se bo v londonskem gledališču Palace zgodila drevi, na predvečer čarovnikovega rojstnega dne. Tega bo pospremila knjižna izdaja drame, ki je plod sodelovanja med Rowlingovo in scenaristom Jackom Thornom. Pravzaprav je avtor drame v dveh delih - tudi uprizoritev je namreč razdeljena na dva zaporedna večera, vsega skupaj pa traja več kot pet ur - Thorne, na oder jo je postavil režiser John Tiffany.

Kot je znano, se zgodba, ki je tudi uradno osmi del priljubljenega knjižnega nadaljevanja, odvija 19 let po zaključku knjige Harry Potter in svetinje smrti. Čarovnik je zdaj odrasel - še vedno pa s prepoznavnimi očali na nosu - in ima z ženo Ginny Weasley tri otroke. Zaposlen je na ministrstvu za čarovništvo, v središču zgodbe pa je pravzaprav njegov najmlajši sin Albus Severus, ki mu oče pomaga pri uzaveščanju temne družinske preteklosti. Česa več ustvarjalci predstave ne želijo razkriti, da bi tako ostalo, je pisateljica k podobnemu molku prosila tudi zveste oboževalce, ki so imeli predstavo priložnost videti od junija na odprtih generalkah.

Na jutrišnji Potterjev rojstni dan bodo oboževalci dočakali tudi knjižno izdajo drame Harry Potter and the Cursed Child, ki je franšizi prinesla še en rekord. Po podatkih mreže knjigarn Barnes and Noble je namreč podrla prednaročniški rekord v ZDA, ki je doslej pripadal drugi knjigi iz sage, in sicer zadnjemu del Harry Potter in svetinje smrti iz leta 2007.

"Boljša od vsakega filma"
Kritike najbolj gorečih oboževalcev, ki so v vrstah čakali pred odprtimi generalkami predstave, so odlične, nekaterim je predstava celo boljša od filmov. Zanimanje za predstavo je izjemno, zato po novem na sporedu gledališča Palace ostaja do decembra 2017, 4. avgusta bodo namreč izdali dodatnih 250.000 vstopnic.

Od vožnje z vlakom do svetovne knjižne uspešnice
J. K. Rowling se je ideja o Potterju porodila leta 1990 med vožnjo z vlakom, še naslednjih pet let pa je preteklo, da je prvo zgodbo vrgla na papir. Prve bralce je zgodba priklenila dve leti pozneje, ko je pisateljica po številnih zavrnitvah vendarle našla založbo za to, kar se je pozneje izkazalo za eno najbolj priljubljenih knjižnih serij vseh časov. Po vsem svetu so knjige prodali v več kot 450 milijonih izvodov.

Prihodnje leto bo minilo deset let, odkar so bralci pred knjigarnami spali, da bi prvi v roke vzeli sedmi in zadnji roman o Harryju Potterju. Nič manjše evforije niso žele filmske priredbe zgodbe - prvi film je v kinematografe prišel štiri leta po izidu prvega dela Harry Potter in kamen modrosti.

Od krajin ruskega romantika do novih prigod Harryja Potterja
Od krajin ruskega romantika do novih prigod Harryja Potterja