Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga je na povabilo Festivala Ljubljana v prestolnici pred dvema letoma nastopilo s Straussovo opero Žena brez sence. Foto: Festival Ljubljana
Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga je na povabilo Festivala Ljubljana v prestolnici pred dvema letoma nastopilo s Straussovo opero Žena brez sence. Foto: Festival Ljubljana
Tokrat bo Mariinsko gledališče iz Sankt Peter pod vodstvom dirigenta Valerija Gergijeva izvedlo Wagnerjevo tetralogijo Nibelungov prstan.
Tokrat bo Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga pod vodstvom dirigenta Valerija Gergijeva izvedlo Wagnerjevo tetralogijo Nibelungov prstan. Foto: EPA

Po besedah direktorja festivala Darka Brleka predstavlja gostovanje "krono dolgoletnega sodelovanja". Ker traja celotna Wagnerjeva tetralogija približno 15 ur, bodo ustvarjalci iz Sankt Peterburga 2. septembra izvedli prvi del tetralogije Rensko zlato, dan zatem drugi del z naslovom Valkira. V letu 2014 pa bodo med 1. in 3. septembrom izvedli še preostali deli - Siegfried in Somrak bogov.
Odločitev za enoletni premor Brlek pojasnjuje z besedami, da bo poslušanje dveh del v dveh večerih velik zalogaj za naše občinstvo, poslušanje štirih del v štirih večerih pa bi bil še večji. Zato verjame, da bo izvedba v enoletnem razmiku primerna.
"Gostovanje je velik uspeh, saj smo se kljub neugodnim časom za kulturo uspeli dogovoriti za to veliko gostovanje," pravi. Po direktorjevih besedah sodeluje pri tem veliko slovenskih sponzorjev, ki delujejo na ruskem trgu, in z njimi povezanih ruskih podjetij. "Tako bo gostovanje zagotovo povezano tudi z gospodarskimi in političnimi odnosi," poudarja.
S tem gostovanjem bo prvič v Sloveniji uprizorjen celoten Nibelungov prstan, ki pa ga Mariinsko gledališče izvaja tudi v mestu ob Nevi. "To so predstave, ki so jih v Mariinskem gledališču ustvarjali nekaj let," je pojasnil Brlek. Sicer pa je na Festivalu Ljubljana Valkiro leta 2007 sicer že izvedla litovska državna opera.
Od West Enda do nagrajencev Prešernovega sklada
61. izdaja festivala bo minila tudi v znamenju druge dvestoletnice, ki jo letos praznuje glasbeni svet, italijanskega opernega skladatelja Giuseppeja Verdija. Še enkrat bo v Ljubljani gostovala londonska zasedba z West Enda, tokrat s priljubljenim muzikalom Briljantina, prisluhniti bo mogoče še solistom milanske Scale ter letošnjima nagrajencema Prešernovega sklada mezzosopranistki Bernardi Fink in basbaritonistu Marcosu Finku.