Arna Hadžialjević svojo Emmo Bovary v predstavi Gospa Bovary zastavi kot krhko, pa vendar tudi pretkano zakonsko ženo, polno neutolažljivega hrepenenja in dolgočasja. Igralka natančno vodi svoj lik od provincialne fatalke in krhke sentimentalke do razočarane žene, ki v svojem neznosnem življenju vidi smrt kot edino rešitev. Foto: SNG Nova Gorica
Arna Hadžialjević svojo Emmo Bovary v predstavi Gospa Bovary zastavi kot krhko, pa vendar tudi pretkano zakonsko ženo, polno neutolažljivega hrepenenja in dolgočasja. Igralka natančno vodi svoj lik od provincialne fatalke in krhke sentimentalke do razočarane žene, ki v svojem neznosnem življenju vidi smrt kot edino rešitev. Foto: SNG Nova Gorica
false
Aljaž Jovanović je prepričal z zahtevno in kompleksno glavno vlogo mladega inženirja Hansa Castorpa v čarobni gori. Jovanovićev svež pristop k vlogi in celostna igralska transformacija poskrbita, da Castorp kljub časovni odmaknjenosti Mannove mojstrovine spregovori kot glas današnje generacije mladih, je zapisala žirija. Foto: Peter Uhan

Sklad Staneta Severja bo drevi v Škofji Loki podelil Severjeve nagrade za stvaritve in dosežke profesionalnih ter ljubiteljskih gledaliških igralcev in študentov dramske igre. Dobitnike prestižnih nagrad, ki jih že 45 let podeljuje Sklad Staneta Severja, ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca, je po pregledu vseh predlaganih igralcev izbrala strokovna žirija s predsednikom Domnom Valičem ter člani Diano Koloini, Alenom Jelenom, Jašo Jamnikom in Brankom Šturbejem.
Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, Arna Hadžialjević iz SNG-ja Nova Gorica svojo Emmo Bovary v predstavi Gospa Bovary (predstavo je po priredbi Nebojše Popa Tasića režirala Yulia Roschina) zastavi kot krhko, pa vendar tudi pretkano zakonsko ženo, polno neutolažljivega hrepenenja in dolgočasja. Igralka natančno vodi svoj lik od provincialne fatalke in krhke sentimentalke do razočarane žene, ki v svojem neznosnem življenju vidi smrt kot edino rešitev.
Aljaž Jovanović iz ljubljanske Drame v Čarobni gori (režiserka Mateja Koležnik po dramatizaciji Katarine Pejović) prevzame zahtevno in kompleksno glavno vlogo mladega inženirja Hansa Castorpa in prepričljivo pelje nosilno idejo uprizoritve. Jovanovićev svež pristop k vlogi in celostna igralska transformacija poskrbita, da Castorp kljub časovni odmaknjenosti Mannove mojstrovine spregovori kot glas današnje generacije mladih.
Nagrada za igralske dosežke v slovenskem ljubiteljskem gledališču gre letos v roke Nejca Jezernika, ki je od leta 2013 aktivni član igralskega ansambla Kulturno-umetniškega društva Zarja Trnovlje Celje. Že pri kreaciji vlog v sodobni burki Triko (režiser Vojko Belšak) je po mnenju žirije pokazal široke igralske sposobnosti, še bolj pa je svojo kreativnost razvil v uprizoritvi sodobne drame Blazinec (režiserTomaž Krajnc).
Med študenti dramske igre je žirija za dobitnico nagrade izbrala Mašo Grošelj, ki je z vlogo Gospe Smith v Plešasti pevki (režija Nina Ramšak) ustvarila "v vseh pogledih izvrstno in presenetljivo inovativno igralsko kreacijo". Njen dosežek izhaja na eni strani iz svežega razumevanja gledališča absurda in njegove funkcije v sodobnem svetu, hkrati pa je v svoji vlogi od začetka do konca študiozna, natančna in duhovita.

Tradicionalno škofjeloško praznovanje slovenskih igralskih dosežkov
V nabor za nagrado so prišle igralske stvaritve s premiernih uprizoritev med 30. septembrom 2014 in 30. septembrom 2015. Kot vsako leto bodo nagrade podelili na slovesnosti ob obletnici smrti Staneta Severja, tradicionalno v Škofji Loki, kjer je Sever 4. decembra 1970 premierno uprizoril zadnje gledališko delo.
Nagrajence in druge bo na današnji prireditvi na Loškem odru nagovorila letošnja dobitnica Borštnikovega prstana Ljerka Belak, ki je bila leta 1987 tudi sama dobitnica Severjeve nagrade, večer pa bo zaokrožila sodobna drama Hilda v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in v režiji Alena Jelena.
Lani je nagrada Sklada Staneta Severja za najboljše dosežke na slovenskih poklicnih odrih pripadla igralcema Vesni Slapar in Kristijanu Gučku. Nagradi za najboljšega študenta dramske igre in za najboljšega ljubiteljskega igralca pa sta prejela Miranda Trnjanin in Borut Verovšek.