V muzikalu Sugar - Nekateri so za vroče je Jana Zupančič odigrala vlogo, ki jo je v izvirniku interpretirala Marilyn Monroe. Foto: MGL
V muzikalu Sugar - Nekateri so za vroče je Jana Zupančič odigrala vlogo, ki jo je v izvirniku interpretirala Marilyn Monroe. Foto: MGL
Primož Pirnat
Na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu je Primož Pirnat dobil vesno za moško stransko vlogo, in sicer za vlogo 'tipično slovenske' stranke mlade prostitutke v filmu Slovenka Damjana Kozoleta. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Ana Lavrinc
Prevzetnost in pristranost, odrska priredba ironije polne zgodbe o sestrah Bennet, ki jih skuša mati na vsak način omožiti s čim boljšimi ponudniki, je bila letos že okronana za zmagovalno predstavo Linhartovega srečanja - zdaj pa je svojo lovoriko dobila še Ana Lavrinc. Foto: Janez Eržen

Za dosežke v ljubiteljskem gledališču je žirija izbrala Ano Lavrinc iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana, nagrado za študenta dramske igre pa prejme Blaž Setnikar.

Najbolj vsestransko prepričljiva sta bila ...
Med nominiranimi igralkami je s svojimi vlogami kot poklicna igralka žirijo najbolj prepričala Jana Zupančič iz Mestnega gledališča ljubljanskega, in sicer za vloge v matični hiši - Sugar Kane v muzikalu Sugar - Nekateri so za vroče, Zine v drami Tanja-Tanja, Beatrice v tragediji Cenci, kakor tudi za vlogo v predstavi Portret neke gospe novomeškega Anton Podbevšek Teatra (APT). Kot je žirija zapisala v obrazložitvi, je Zupančičeva nadarjena dramska igralka z izjemno kreativnim igralskim potencialom. "Čeprav se zdi, da so ji na kožo pisani predvsem resnejši gledališki žanri, je že večkrat dokazala, da se odlično znajde tudi v komičnih vlogah."

Med nominiranimi moškimi igralci je žirijo najbolj prepričal Primož Pirnat iz Prešernovega gledališča Kranj, in sicer za vloge Slikarja Aurela v Krleževi Ledi, Matjaža v Skubičevih Neskončno štetih dnevih, za Filatelista v Znamkah, nakar še Emiliji ter za župana v Gogoljevem Revizorju. Nagrada mu je pripadla tudi za vlogi, odigrani v SNG Nova Gorica in Gledališču Koper. Po mnenju žirije se Pirnat zahvaljujoč svojemu širokemu igralskemu diapazonu zlahka znajde v kakršni koli vlogi, saj "ga odlikuje izjemna sposobnost transformacije". "Njegova igralska strast ter predano iskanje lika do skrajnih meja sta odliki, ki sta mu omogočali, da je odigral vsako od omenjenih vlog z zanosnim igralskim žarom in psihološko verjetnostjo, ne glede na žanrsko različnost likov," je zapisano v obrazložitvi.

Večna Elizabet Bennet
Za svoje delo v ljubiteljskih gledališčih Severjeva nagrada 2009 pripada letos Ani Lavrinc za vlogo Elizabeth Benneth v predstavi Šentjakobskega gledališča - Prevzetnost in pristranost v režiji Zvoneta Šedlbauerja. V verbalni izjemno zahtevni strukturi vloge se je po mnenju žirije vedla artikulirano, sproščeno, šarmantno in čustveno. Kompleksnost vloge je Lavrinčeva obvladovala in presegala z za ljubiteljsko igralko redkim študioznim poznavanjem socioloških, literarno-historičnih in etičnih referenc.

Hamlet za novo generacijo
Severjevo nagrado pa vsako leto podelijo tudi za stvaritve študentov dramske igre, ki pa je letos pripadla Blažu Setnikarju, in sicer za vlogi Hamleta in Orgona v študijski predstavi Akademije za gledališče, radio, film in televizijo - Projekt Hamlet. Kot je zapisano v obrazložitvi, se je Setnikar znal prilagoditi popolnoma različnima režijskima in dramaturškima konceptoma. "Razvija se v sodobnega igralca, ki zna najti svoj umetniški prostor tako v repertoarni kot tudi v neinstitucionalnih uprizoritvenih praksah".

Dobitnike prestižnih Severjevih nagrad za delo v pretekli gledališki sezoni je izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednik Vinko Möderndorfer, podpredsednik Branko Šturbej ter člani Mojca Kreft, Alenka Bole Vrabec in Marko Simčič.

Ikona slovenskega igralskega ceha
Sklad Staneta Severja, ki je letos že 39. podelil nagrade, je bil ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca. Stane Sever se je rodil leta 1914 v Ljubljani in kmalu po prihodu v ljubljansko Dramo postal eden vodilnih igralcev tega gledališča ter mu ostal zvest vse do leta 1968. Zaigral je tudi v številnih filmih, med drugim v filmih Na svoji zemlji, Vesna, Ne čakaj na maj, Samorastniki, Srečno, Kekec!.

Severjeve nagrade vsako leto podelijo v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo, monodramo Fjodora Mihajloviča Dostojevskega Krotko dekle. Igralca pa se vsako leto spomnijo tudi v Ribnici na Pohorju, kjer je 18. decembra 1970 umrl.